1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. XAMPP Nedir? Nasıl Kurulur? 2025

XAMPP Nedir? Nasıl Kurulur? 2025

Verimin Verimin -
439 0
XAMPP Nedir? Nasıl Kurulur?

XAMPP nedir konulu içeriğimize hoş geldiniz. Bu içeriğimizde sizler için dijital dünyanın en çok aranan konularından biri hakkında bilgi vereceğiz. Hazırsanız, içeriğimize hızlıca giriş yapalım.

XAMPP, günümüzün en popüler yazılım paketlerinden biridir. Burada, gerekli tüm yazılım bileşenlerini sağlayarak web hizmetleri için PHP geliştirme ortamı kurulması sağlanır. Web sunucuları, yazılım dağıtımı sürecinde çoğunlukla birbirine benzer bileşenleri kullanmaktadır. Bu sebeple, XAMPP kullanımının yerel sunucudan canlı sunucuya daha kolay şekilde geçiş sağladığını söyleyebiliriz. Bu yazılım paketinin içerisinde PHPMyAdmin, FileZilla FTP sunucusu, Mercury posta sunucusu ve JSP Tomcat sunucusu gibi birtakım ek yazalım araçları yer almaktadır. XAMPP’ın içerisindeki X harfi, çapraz platform anlamına gelir. Diğer harflerin anlamları ise sırasıyla Apache, MySQL, PHP ve Perl olarak sıralanabilir. 

Peki XAMPP’ın içerisinde neler mevcuttur?

  • XAMPP İndirme ve Yükleme
  • Apache ve MySQL’i Başlatmak
  • Apache Başlamıyor Hatası
  • Sunucuya İstek Yapmak
  • İlgili Dosyaları Web Klasörüne Koymak
  • Root URL ve Ana Sayfa İçeriği
  • Yapılandırma Dosyalarının Konumları
  • Apache ve MySQL’i Yeniden Başlatma

Ayrıca WAMP ve LAMP’ın da tıpkı XAMPP gibi yaygın olarak bilinen ve kullanılan yazılım dilleri arasında olduğunu da belirtmek isteriz. PHP sayfasını test etmek amacıyla kullanılan XAMPP sunucusu, yerel sunucu görevini üstlenir. Yerel sunucu dahilindeki verileri yönetmek ve kaydetmek için içeriğinde MySQL veri tabanı mevcuttur. 

XAMPP’nin Avantajları Nelerdir?

XAMPP Nedir? Nasıl Kurulur?
XAMPP Nedir? Nasıl Kurulur?

XAMPP kullanımı, aynı zamanda birçok avantajı da beraberinde getirir. O halde XAMPP sunucu kullanmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kullanımının kolay olmasının yanı sıra, aynı zamanda tamamen ücretsizdir. En çok kullanılan işletim sistemleri olan Windows, Linux ve Mac OS için rahatlıkla kullanılabilir. 
  • Yeni başlayanlar için gayet ideal bir sunucudur. 
  • Kurulumu çok kolaydır ve açık kaynaklı bir yazılım paketi olarak bilinir. 
  • Geliştirme, test ve dağıtım için kurulum oluşturma adımları oldukça basittir. 
  • Kullanıcılara zaman kazandırır ve yapılandırma değişikliklerini yönetme fırsatları sunar. 
  • Birçok idari görevi yerine getirerek durumu ve güvenliği kontrol etmenizi sağlar. 

XAMPP’nin Yazılım Bileşenleri Nelerdir?

XAMPP yazılım bileşenleri şu şekilde açıklanabilir;

  • HTTP isteğini işleme rolü, Apache’ye aittir. Gerçek varsayıla bir sunucu uygulaması olmasının yanı sıra, Apache Software Foundation tarafından sağlanan en gözde web sunucusu olarak bilinir. 
  • MySQL, XAMPP’de veri tabanı yönetim sistemi rolünü üstlenmektedir. Toplanan veri içerikleri, oldukça verimli bir şekilde depolanıp yönetilebilir. En popüler içerik olmasının yanı sıra, açık kaynak kodlu bir yapıda sahiptir. 
  • Ağ programlama ve web geliştirme gibi amaçlara hizmet eden Perl, metin düzenleme için tasarlanıp kullanılan bir üst düzey programlama dilidir. 
  • HTML anlamına gelen PHP, sunucu taraflı betik dilidir. HTML, koduyla gömülü olmakla birlikte, web sunucuyla etkileşime girer. Aynı zamanda MySQL ile iyi şekilde çalışır ve açık kaynak kodlu bir yapısı bulunur. 

XAMPP İndirme ve Yükleme

XAMPP Nedir? Nasıl Kurulur?
XAMPP Nedir? Nasıl Kurulur?

XAMPP indirme ve yükleme işlemi için öncelikli olarak XAMPP web sitesine erişim sağlamanız gerekmektedir. Buradan, işletim sisteminize en uygun olanı indirin. Kurulum için yapmanız gereken ekstra bir şey bulunmuyor. Yani normal bir yazılım kurulumuna benzeri olması sebebiyle, bunu kolay şekilde halledebileceksiniz. 

Yükleme esnasında, Apache ve MySQL’i hizmet olarak çalıştırıp çalıştırmayacağınızı seçin. Bu seçeneğin seçilmesi durumunda, Apache ve MySQL, sistem açılışından itibaren başlayacaktır. Eğer bilgisayarınızın bellek kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle PHP geliştirmesini sıkça kullanmıyorsanız, bu işlemler sizin için gerekli olmayacaktır. Bu ayarlar, kurulum işleminden sonra kolaylıkla değiştirilebilir. 

Apache ve MySQL’i Başlatmak

Bu işlem için öncelikli olarak XAMPP’yi kurduğunuz konuma erişim sağlayın. Bunun için genel olarak (genellikle C:\Program Files\xampp) ve XAMPP Control Panel’e (xampp-control.exe) çift tıklamak gerekecektir. Sonra da başlatmak için Apache ve MySQL’in yanındaki başlat tuşuna tıklayın. 

İlgili pencere açıldıktan sonra, görev çubuğunun sağ tarafında yer alan XAMPP Control Panel çıkış düğmesine tıklayın. 

Apache Başlamıyor Hatası Almak

Böyle bir hata durumu, başlat düğmesine birkaç kez tıkladıktan sonra bile devam edebilir. Bunun sebebi, Apache’nin varsayılanda 80 olarak getirdiği bağlantı noktasında başka bir hizmetin de çalışıyor oluşudur. Apache’yi başlatmadan önce Skype’ı başlattığınızda bu hatayı alabilirsiniz. 

Bu tarz durumlarda, diğer hizmetleri geçici olarak durdurmayı deneyebilirsiniz. Sonra da Apache’yi başlatıp, kapattığınız hizmetleri yeniden başlatabilirsiniz. Yani örnek vermek gerekirse, öncelikle Skype oturumunu kapatın, yeniden başlattıktan sonra oturumu tekrar açın. Sorunun düzeldiğini göreceksiniz. 

Ayrıca kurulum dizini dahilinde Port Check (xampp-portcheck.exe) adında bir program mevcuttur. Bu programın üzerine çift tıklarsanız, Apache, MySQL ve XAMPP ile diğer yazılımlar için gerekli bağlantı noktalarının durumunu da görmeniz mümkün olacaktır. Gerekli bağlantı noktalarının dolu olması durumunda, bu kısımlarda çalışan hizmetlerin adları mevcut olacaktır. 

Sunucuya İstek Yapmak

Bunu için kontrol paneli dahilinde Apache’yi başlatıp, sonra da web tarayıcısına “http://localhost” yazın. Böylece XAMPP ile ilgili ayrıntılı liste içeriğinin paylaşıldığı bir web sayfasına erişeceksiniz. 

İlgili Dosyaları Web Klasörüne Koymak

XAMPP’in kök dizininde yer alan htdocs isimli klasör, web sitenizle ilgili şeyleri koyacağınız kısımdır. Oluşturduğunuz web sitelerini htdocs klasörünün içinde bir klasör oluşturup sonra da çakışmaları önlemek için içeriği de buraya aktarmanız çok doğru olacaktır. 

Yapılandırma Dosyalarının Konumları

Bazı durumlarda, web ve veri tabanı sunucularının varsayılan ayarlarını değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Bu ise yapılandırma dosyalarını değiştirerek mümkün olabilir. XAMPP’de Apache, PHP ve MySQL yapılandırma dosyaları, aşağıda belirttiğimiz konumlarda yer almaktadır. Burada XAMPP kurulum dizinini C:\Program Files\xampp olarak varsaymış bulunmaktayız;

  • Apache Conf Dosyası (httpd.conf): C:\Program Files\xampp\apache\conf\httpd.conf
  • PHP Conf Dosyası (php.ini): C:\Program Files\xampp\apache\bin\php.ini
  • MySQL Conf Dosyası (my.cnf): C:\Program Files\xampp\mysql\bin\my.cnf
  • XAMPP’de, bazı Apache yapılandırma ayarları, xampp\apache\conf\extra altındaki alt yapılandırma dosyalarına taşındı.

Üzerine çift tıklamak, my.cnf’yi açmak için bazen yeterli olmayabilir. Bu durumda yapılması gereken, Not defteri kısmını açmak ve sonra da files of type ayarını all files olarak değiştirmektir. Bunun sonrasında da my.cnf dosyasını tekrardan bulmanız gerekir. 

Apache ve MySQL’i Yeniden Başlatma

Gerçekleştirdiğiniz yapılandırma değişikliklerinin gerçekleşmesi için Apache ve MySQL’in yeniden başlatılması gerekecektir. Eğer bu ikisi XAMPP dahilinde zaten çalışıyorsa, durdurmak ve kontrol panelinde yeniden başlatmak gerekir. 

Sıkça Sorulan Sorular

XAMPP ile ne yapılır?

XAMPP, web projeleri geliştirme konusunda çok başarılı bir sunucudur. Web sunucusu, veritabanı yönetimi ve programlama dili desteği gibi özellikleri bir araya getirerek kullanıcılara sunar. Farklı işletim sistemlerinde kolaylıkla kullanılabilen XAMPP’in kurulumu da yine oldukça kolaydır. 

XAMPP ücretli mi?

En popüler PHP geliştirme ortamı olan XAMPP, tamamen ücretsizdir. İçerisinde MariaDB, PHP ve Perl de içermektedir. 

XAMPP nedir konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “LinkedIn nedir” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir