1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. SMTP Nedir? SMPT Ne Anlama Gelir? 2025

SMTP Nedir? SMPT Ne Anlama Gelir? 2025

Verimin Verimin -
450 0
SMTP Nedir? SMPT Ne Anlama Gelir? 2025

SMTP nedir ve SMTP ne anlama gelir konulu içeriğimize hoş geldiniz. Bu içeriğimizde sizler için önemli bir internet terimi olan SMTP hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. SMTP, kelime anlamı olarak Basit Posta Aktarım Protokolü demektir. Yani bu, internet üzerinden e-posta mesajları göndermek ve almak için kullanılan önemli bir detaydır. Posta sunucuları ve diğer mesaj aktarım aracıları için MTA’lar kullanılırken, posta mesajları göndermek, almak ve aktarmak için de SMTP kullanılır. SMTP’nin açılımı Basit Posta Aktarım Protokolü olarak tanımlanmaktadır. 

SMTPS Nedir?

SMTP Nedir?
SMTP Nedir?

Aktarım katmanı güvenliğini kullanarak SMTP’yi güvence altına alma yöntemi olan SMTPS, “Güvenli Basit Posta Aktarım Protokolü” açılımına sahiptir. Bu kapsamda iletişim ortaklarının kimlik doğrulaması, veri bütünlüğü ve gizliliği korunmuş olur. Güvenli bağlantıların kurulması için SSL “güvenli yuva katmanı” veya da TLS “aktarım katmanı güvenliği” kullanılmaktadır. Böylelikle e-posta iletiminin gizliliği ve bütünlüğü sağlanmış olur. Uygulama katmanında normal SMTP iletişimi kuran istemci ve sunucu bağlantısı, SSL veya TLS ile güvence altına alınır. 

SMTP Sunucu Nedir?

SMTP Nedir?
SMTP Nedir? – SMTP Sunucu Nedir?

SMTP nedir konulu içeriğimizde, sizleri daha detaylı şekilde yanıtlamak isteriz. İnternet sektörünün bir diğer önemli terimi olan SMTP sunucu, giden posta sunucu olarak da bilinir. Bu yazılım, karşı tarafa aktarılan e-posta mesajlarını işlemekle görevlidir. Yani bu sistem sayesinde posta sunucusunun e-posta içeriğini bir araya getirmesi, işlemesi ve iletmesi mümkün hale gelir. SMTP sunucusu, özellikle de posta sunucusu tarafından gönderilen Basit Posta Aktarım Protokolünü yani SMTP’yi kullanan bileşenleri ifade etmektedir. Posta sunucusunun görevi, gelen ve giden e-postaları işlemektir. SMTP sunucusu ise sadece giden e-postaları hedeflerine gönderme ve aktarma görevini üstlenir. 

Gmail’in SMTP sunucusu Nedir?

Gmail’in SMTP sunucusu “smtp.gmail.com” olarak bilinir. E-posta işlemcisi veya sunucusu, Gmail kullanarak kullanarak e-posta gönderecek şekilde yapılandırmak için SMTP sunucu adresi ve Gmail hesabı kimlik bilgileri kullanılmaktadır. 

SMTP Nasıl Çalışır?

SMTP Nedir?
SMTP Nedir? – SMTP Nasıl Çalışır?

SMTP gönderim modelinde, gönderenin istemcisi veya sunucusu SMTP istemcisi olarak davranır. Gönderenin e-posta sunucusu da yine aynı şekilde SMTP sunucusu olarak davranır. Bu istemci ile sunucuya bir bağlantı başlatılır ve alıcı ayrıntıları, konu ve gövde kısımları da e-postayı başarılı şekilde iletir. Sunucu e-postayı hızlıca işleyip alıcının adresine göre bir sonraki en uygun sunuyu belirler. Bundan sonraki ipucu, son hedefteki veya da iletim yolundaki bir başka SMTP sunucusu olacaktır. Bunu bir başka deyişle, alıcının e-posta sunucusu olarak da tanımlayabiliriz. Alıcının sunucusuna başarılı bir şekilde ulaşan mesaj içeriği, POP veya IMAP gibi farklı protokoller kullanılarak alıcının genel kutusuna tekrardan iletilmektedir. 

SMTP Sunucusu Nasıl Kurulur?

SMTP Nedir?
SMTP Nedir? – SMTP Sunucusu Nasıl Kurulur?

SMTP sunucu yazılımının bir bilgisayara, sunucuya veya da buluta yüklenmesi sayesinde SMTP sunucusu kurulabilir. Bunun için izlenecek olan adımlar, aslında eldeki yazılıma bağlıdır. İşlemi yapacak kişiinin sunucu adresi, bağlantı noktası numarası, güvenlik protokolleri ve kimlik doğrulama seçeneklerini ayarlayıp yapılandırması gerekmektedir. DNS ayarlarını ve güvenlik duvarı kurallarını da yapılandırmayla birlikte, en uygun e-posta teslimi de sağlanmış olacaktır. 

Üçüncü taraf bir e-posta hizmeti sağlayıcısı kullanılarak bulut tabanlı bir SMTP hizmeti ayarlanabilir. Bu hizmeti kurmak için izlenmesi gereken adımlar sırasıyla şunlardır;

  1. SMTP hizmeti bulunan saygın ve uygun bir bulut tabalı e-posta hizmet sağlayıcısı araştırıp seçin. Bu kapsamdaki popüler seçenekler arasında Amazon SES SendGrid, Mailgun ve Sendinblue yer almaktadır. 
  2. E-posta hizmeti sağlayıcısı seçtikten sonra burada bir hesap oluşturun. İletişim ve ödeme bilgilerinizi ise sağlayıcının gereksinimlerine bağlı olarak girin. 
  3. E-postaları başarı şekilde görmek için bir etki alanına ihtiyacınız olacaktır. Etki alanınızın sahipliği ve yetkilendirilmesi, e-posta hizmet sağlayıcısına kanıtlanmalıdır. Sağlayıcılar arasında farklılık gösteren kesin doğrulama işlemi, genelikle DNS kayıtlarını eklemeyi veya DNS ayarlarını değiştirmeyi içerir. 
  4. E-posta hizmeti sağlayıcısının sunmuş olduğu SMTP ayarlarına erişin. Bu ayarlar, SMTP sunucusunun adresini, bağlantı noktası numarasını ve şifreleme seçeneklerini, ayrıca kimlik doğrulama bilgilerini içermektedir. 
  5. Uygulamanızı yapılandırırken bunun SMTP hizmeti kullanacak şekilde olmasına özen gösterin. Bu esnada, uygulamanızın e-posta yapılandırmasında SMTP sunucu ayarları güncellenecektir. E-posta hizmeti sağlayıcınız tarafından sizlere iletilecek SMTP sunucu adresi, bağlantı noktası numarası ve kimlik doğrulama bilgilerini girmeniz gerekir. 
  6. Son olarak, e-postaları test etmeniz gerekmektedir. Bunun için de uygulamanızın veya e-posta istemcinizden bir adet test e-postası göndermesini isteyin. Bu esnada da SMTP yapılandırmasını test edin. E-postanın düzgün ve sorunsuz bir şekilde iletilip alındığını inceleyin. 

SMTP nedir ve SMTP ne anlama gelir konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Ağ yöneticisi nedir ve ağ yöneticisi nasıl olunur konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir