1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Slogan Nedir? İyi Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

Slogan Nedir? İyi Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

Verimin Verimin -
384 0
Slogan Nedir? İyi Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

Slogan nedir, iyi bir slogan nasıl oluşturulur konulu içeriğimize hoş geldiniz. Bu içeriğimizde, kurumsal kimliğin oluşturulmasında çok önemli bir yere sahip olan slogan hakkında bilgi vereceğiz. Hayatın pek çok farklı alanında görebileceğimiz slogan, dikkat çekiciliği artırmak amacıyla kullanılır. Daha genel bir tabirle, herhangi bir konuda hedef kitleyi artırmak amacıyla geliştirilen önemli bir kimlik öğesidir. Peki tam anlamıyla slogan nedir ve iyi bir slogan nasıl oluşturulur?

Slogan Nedir? İyi Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

Slogan Nedir? İyi Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?
Slogan Nedir? İyi Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

Slogan, bir kimlik çalışmasıdır. Bir düşüncenin kolay şekilde hatırlanması ve tekrarlanabilir şekilde ifade edilmesini sağlamak amacıyla slogan geliştirilir. Sloganın kısa ve öz olması gerekir ki akılda kalıcılığı artsın. Bir diğer deyişle çarpıcı söz ya da motto olan slogan, kurumun ve kişilerin amaçlarını net şekilde yansıtır. Dilimize İtalyancadan geçen motto kelimesi, Latince bir kökene sahiptir ve muttire sözcüğünden gelir. Bu kelimenin anlamı da mırılanmak ve söylenmektir. 

Markanın imajı ve makyajı olan slogan, hatırlanabilir olduğu kadar kalitelidir. Mesela sloganı birkaç kez duyan kişi, bunu her daim hatırlayabilmelidir. İşte bu sayede markanın ürün, hizmet ve faaliyetlerinin akılda kalıcılığı da artacaktır. Slogan geliştirilirken, markanın hedef kitle dahilinde akılda kalıcı olması amaçlanmalıdır. Kişiler, sloganı duyduklarında direkt olarak marka ve o markanın faaliyetlerini ilişkilendirmelidir. İşte bu sayede, başarılı bir slogan geliştirilmiş olur. 

Slogan Nasıl Seçilir?

Slogan nedir konumuz dahilinde şimdi de sloganın nasıl seçildiğine bir bakalım. Öncelikle bu kapsamda mükemmel, kusursuz ya da olağanüstü bir slogan içeriği oluşturmak zorunda değilsiniz. Sadece akılda kalıcılığı artırmanız yeterli olacaktır. Az, çoktur felsefesi olan “less is more” felsefesini benimsediğinizde, uzun ve karmaşık cümleler yerine daha kısa ve net sloganlara yöneliminiz artacaktır. Unutmayın ki sloganlar karmaşık ve uzun olursa, bu sefer de akılda kalıcılık azalır. Bu kapsamda en dikkat edilmesi gereken husus, sloganın orijinalliğidir. 

Slogan Nasıl Seçilir?
Slogan Nedir? Slogan Nasıl Seçilir?

Slogan seçimi yaparken, bunun diğer rakiplere göre daha iyi olması gözetilmelidir. Adeta bir iddia niteliği taşıyan slogan, yenilikçi bir bakış açısı dahilinde oluşturulmalıdır. Eğer abartılı bir slogan geliştirirseniz, bu da tüketicilerde anormal bir anlayışın oluşmasına neden olacaktır. Yani sloganların gerçeği yansıtması, abartı ve süslü cümleler kullanılarak doğallıktan uzaklaştırılması, tüketicilere asla samimi gelmez. Tüketiciye dokunan etkili bir slogan içeriği, kesinlikle gerçekçi olmalıdır. Marka ile bütünleşen sloganlar, kolay hatırlanabilir ve anlaşılır olacaktır. Söylemlerin birbirinden bağımsız olması yerine birbirini tamamlaması gerekir. İşte böyle bir bakış açısı, sloganın marka aynası olmasını da güçlendirir. Sloganın gerçekçi olması kadar, pozitif olması da gerekir. Negatiflikten uzak iyi bir slogan, markanın faaliyet süresi boyunca ona eşlik edecektir. 

İyi Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

İyi bir sloganın üretilmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli adımlar vardır. Bunların dikkate alınması ve slogan oluşturulurken uygulanması gerekir. Peki iyi bir slogan nasıl oluşturulur?

  • Slogan, marka ve oluşumun logosundan bir şeyler barındırmalıdır. 
  • Slogan, aynı zamanda şirket vizyonu ve misyonunu da yansıtmalıdır. 
  • Sloganı acele şekilde hazırlarsanız, elbette istediğiniz kaliteyi yansıtamazsınız. Bunun yerine, daha geniş zamanda ve daha yaratıcı bir slogan içeriği hazırlamaya çalışmalısınız. 
  • Sloganda 90 saniye kuralı olmalıdır. Araştırmalar, izleyici ile bağlantı arasında iletişim kurma süresini 90 saniye olarak tespit etti. Yani sloganın akılda kalıcı olması için ilk 90 saniye çok önemlidir. 
  • Marka ağırlığını bozmamak amacıyla, abartıya kaçmamak gerekir. Mizahi bir dil kullanırsanız, ilgi çekici bir slogan oluşturmuş olursunuz. Kişiler, kaliteli ve düzenli bir mizah içeriği bulunan sloganları her daim ilgi çekici bulurlar. 
  • Marka vaatleri her daim slogan ile uyuşmalıdır. Dürüst ve gerçekçi bir slogan türü, tüketicilere doğru mesajlar verir. 
  • Abartılı iddialar, gereksiz süslenmiş cümleler ve olağanüstü söylemlerde bulunmak, sloganı orijinallikten uzaklaştırır. Akılda kalıcılık için az ve öz ilkesi benimsenmelidir. 

Slogan Neden Önemlidir?

Slogan Neden Önemlidir?
Slogan Nedir? Slogan Neden Önemlidir?

Slogan nedir ve slogan nasıl seçilir gibi önemli soruları yanıtladık. Şimdi de sloganın önemine vurgu yapalım. İşletmenize renk katmak istiyorsanız, bir önceki alt başlıklarımızda belirttiğimiz hususlara dikkat etmeniz gerekir. İşte bu sayede, tam da amacınız doğrultusunda sloganlar üretmiş olacaksınız. Peki slogan neden önemlidir?

  • İyi hazırlanmış bir slogan sayesinde kısa süre içerisinde tanınırsınız. Büyük markalara ait sloganları gözünüzün önüne getirirseniz, bunun ne kadar da etkili olduğunu hemen anlarsınız. 
  • Slogan sayesinde net ve tutarlı bir mesajlaşma ağı oluşturursunuz. Etik bir slogan, marka hedeflerini net şekilde açığa çıkarır. İşletmenizin amaç ve hizmetlerini en iyi şekilde aktarmak istiyorsanız, buna uygun bir slogan üretmeniz gerekir. 
  • Sloganın en önemli amacı, akılda kalıcılığı artırmaktır. Özellikle de satın alma sürecinde, insanlar için karar verme durumunda sloganlar devreye girer. 

Slogan Türleri Nelerdir?

Sloganın de kendi içerisinde ayrılan türleri mevcuttur. Şirketlerin hedeflerini yansıtmak amacıyla doğru bir slogan üretmesi gerekir. Bu kapsamda da öncelikle slogan türü belirlenmeli ve ona göre de iyi bir slogan içeriği oluşturulmalıdır. Önde çıkan slogan türleri arasında 6 tanesi sıklıkla kullanılır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Reklam Sloganları: Slogan türleri dendiğinde ilk akla gelen seçeneklerden biri reklam sloganlarıdır. Belirli bir hedef kitleye ürün ve hizmet sağlamak amacıyla üretilen reklam sloganları, farklı reklam kampanyalarıyla birleştirilerek daha etkili hale getirilir. 
  2. Yaratıcı Sloganlar: Markanın rekabette ön plana çıkması için yaratıcı sloganlar hazırlanır. Böylece benzersiz ve markaya güven katan bir imaj oluşturulur. İlgili mesajı hedef kitleye en kısa sürede aktarmak amacıyla kullanılır. 
  3. İş Sloganları: Şirketin genel markası ve hizmetlerine hitap etmek, iş sloganlarıyla mümkündür. 
  4. Duygusal Sloganlar: Hedef kitleye hitap etmek, onlara ürün ve hizmetler hakkında gerekli bilgileri aktarmak amacıyla duygusal sloganlara başvurulur. 
  5. Açıklayıcı Sloganlar: İşletmenin amacını, ürün ve hizmetlerini hedef kitleye en sade ve doğru şekilde aktarmak için açıklayıcı sloganlar kullanılır. 
  6. İkna Edici Sloganlar: Müşterilerin marka, ürün ve hizmet konusunda satın almaya yönelik bir tutumunun olması, ikna edici slogan sayesinde artırılabilir. 

Slogan nedir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Router nedir? Router ne işe yarar” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir