DSL nedir sorusu, internet dünyasında sıklıkla sorulan ve araştırılan bir konudur. Günümüzün vazgeçilmez bir parçası olan internet, DSL teknolojisi ile daha hızlı hale gelmiş durumdadır. DSL, açılım olarak Digital Subscriber Line anlamına gelmektedir. Bunu aynı zamanda dijital abone hattı olarak da tanımlayabiliriz. İnternet bağlantısı sağlamak için kullanılan bu teknoloji, telefon hatları üzerinde çalışmaktadır. Bu teknolojinin kullanılmasıyla birlikte, yüksek hızda internet erişimi ve bağlantısı mümkün olur.
DSL nedir sorusunu tek bir sınıfta ele almak yerine bunun çeşitlerinin olduğundan da bahsedebiliriz. Bunlar sırasıyla Asimetrik DSL (ADSL), Simetrik DSL (SDSL) ve VDSL (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Lin olarak adlandırılabilir. Peki tam anlamıyla DSL nedir? DSL çeşitleri ne anlama gelmektedir? İşte tüm bu soruların cevabı.
DSL Nedir: DSL Çalışma Prensibi

DSL çalışma prensibi, telefon hatları üzerinde farklı frekans bantları kullanılarak veri iletme şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda, ses sinyalleri için düşük frekanslar kullanılır. Veri iletimi konusunda ise daha yüksek frekanslar tercih edilir. Böylelikle ortak hat üzerinden telefon görüşmesi yapılabildiği gibi, aynı zamanda internete bağlanmak da mümkündür.
DSL’in Avantajları Nelerdir?
DSL nedir konumuz kapsamında, şimdi de sizlere bu teknolojinin bizlere sunduğu avantajlardan bahsetmek istiyoruz. Bu harika teknoloji sayesinde;
- Yüksek hızlı internet elde etmek mümkündür. Zira DSL, geleneksel olarak adlandırılan çevrimiçi bağlantılara göre bu teknolojinin çok daha yüksek hızlara sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. İnternet kullanımına esnasında büyük dosyaların indirilmesi, çevrimiçi oyunlar oynama ve video izleme gibi durumlarda, DSL teknolojisi çok işinize yarayacaktır.
- DSL teknolojisi sayesinde aynı zamanda her daim açık bağlantılar elde edebileceksiniz. Yani burada internete bağlanmak için her defasında çevirmeli bağlantı kurmanıza asla gerek yoktur.
- DSL teknolojisini kullandığınız esnada, telefon hattınız bundan kesinlikle etkilenmeyecektir. Yani bu teknolojiye geçiş yaptığınızda, telefon ve internet imkanlarından eşzamanlı olarak yararlanmanız mümkündür. Kısacası, telefon görüşmesi yaparken internetinizin kesilmesi gibi bir durumu yaşamayacaksınız.
- Maliyet açısından ele alırsak, DSL teknolojisinin hesaplı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu, diğer yüksek hızlı internet olanakları ele alındığında ortaya çıkan bir sonuçtur.
DSL Türleri Nelerdir?

DSL nedir konulu içeriğimizin ikinci paragrafında, bunları sizlere sadece isim olarak açıklamıştık. Şimdi ise bu teknolojinin türleri hakkında biraz daha kapsamlı bilgiler sıralayacağız. DSL türleri, şu şekildedir;
- Asimetrik DSL (ADSL): Bu türde, veri indirme hızı veri yükleme hızından daha yüksektir. Yine bu DSL türünün ev kullanıcıları için oldukça ideal olduğunu da söyleyebiliriz. Zira bu teknoloji sayesinde internetten daha çok veri indirilmesi mümkündür.
- Simetrik DSL (SDSL): Bu türde ise veri indirme ile veri yükleme hızları birbirine eşittir. Bunu daha çok işletmeler kullanır. Bunun sebebi ise genellikle veri indirme ve yükleme işlemlerinin, işletmelerde sıklıkla yapılıyor olmasıdır.
- VDSL (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line: Eğer çok yüksek internet hızlarına erişim sağlamak istiyorsanız, VDSL teknolojisini kullanabilirsiniz. Burada sağlanan internet, ADSL’ye göre çok daha hızlıdır. Ancak bu internetin yüksek hızı, sadece kısa mesafelerde etkilidir. Fiber optik altyapı olmayan yerlerde bu denli yüksek hızlı internet teknolojisinden faydalanabilirsiniz.
DSL Teknolojisinin Geleceği Nasıl Olacak?

DSL teknolojisi, gün geçtikçe daha da yenilenmekte ve gelişmektedir. Bu teknolojinin yeni nesil hali, eskisine göre çok daha yüksek internet hızına ve daha geniş bir kapsama alanına sahip olacaktır. Özellikle de fiber optik altyapının yaygınlaşmasıyla birlikte, DSL teknolojisinin azalmakta olduğu görülse bile daha çok kırsal alanlarda ve fiber altyapının bulunmadığı yerlerde bu teknolojiden bahsetmek mümkündür.
Ayrıca DSL nedir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Reboot ne demek” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.