1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?

Verimin Verimin -
253 0
Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox nedir, Dropbox nasıl kullanılır konulu içeriğimize hoş geldiniz. Bu içeriğimizde, 600 milyonu aşkın bir kullanıcı kitlesi olan Dropbox hakkında bilgiler vereceğiz. Bir çeşit bulut depolama alanı olan Dropbox, oldukça kullanışlı bir yapıya sahiptir. Dilediğiniz içeriği burada depolayarak, cihazınızın yer tasarrufu yapmasını sağlayabilirsiniz. Peki tam anlamıyla Dropbox nedir? Dropbox nasıl kullanılır ve özellikleri nelerdir? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı…

Dropbox Nedir?

Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?
Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?

Kullanıcılar, cihazlarındaki resim ve videoları bulut dahilindeki bir veritabanına taşımak isterlerse, bu kapsamda Dropbox kullanabilirler. Çok kullanışlı bir depolama platformu olan Dropbox, dosyaların cihaz ve bulut arasında kolay senkronizasyonunu sağlamakta ve ne zaman, nerede oturum açarsanız açın, tüm belgelerinize erişim imkanınızın olmasını mümkün kılmaktadır. 

Dosyalarınızı, birkaç tıklama yaparak dosyalarınızı diğer kullanıcılarla paylaşma olanağına da sahip olacaksınız. Yani tüm bu özellikleri sayesinde, Dropbox’ın özellikle de ekip çalışmaları için çok güçlü bir araç olduğunu söyleyebiliriz. 

Dropbox Özellikleri Nelerdir?

Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?
Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox, kullanıcı dosyalarınız kişisel cihazlar ve bulut arasında senkronize şekilde tutar demiştik. Bu işlevin de ötesinde bir kullanım standartı sunan platform, genel itibariyle şu özelliklere sahiptir;

  • 2 GB boyutundaki Dropbox depolama alanını ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ücretli kullanımda ise bu alanı tam 3 TB (3 bin GB) alana kadar artırmanız mümkündür. 
  • Dosya paylaşımları, Dropbox ile kontrol edilebilmektedir. Böylece sizin belirlediğiniz kişilerin verilerinize erişimini sağlayabilirsiniz. Bu özellik, en çok da ekip çalışmasının olduğu ortamlarda işe yaramaktadır. 
  • Dropbox, dosya paylaşımında parola ayarlama imkanı da sunar. Ayrıca dosya paylaşımları için bir son kullanma tarihi belirlemeniz de mümkündür. Yani belirlenen tarih geçtiğinde, dosyanın paylaşım bağlantısı çalışmayacaktır. 
  • Dropbox ile dosyalarınızı direkt olarak Windows Gezgini veya Max OS Bulucu üzerinden paylaşabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz, ekinizinden birini dosyaların sahiplik statüsüne de yükseltebilirsiniz. Bu kişi veya kişiler, dosyalarınıza direkt erişme olanağını elde edeceklerdir. 
  • Tabii yetkisiz kullanıcıların dosyalarınıza erişimini de engelleyebilirsiniz. Bunun için iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirmeniz yeterli olacaktır. 
  • Bilmenizi isteriz ki Dropbox, en popüler ve en eski Cloud depolama hizmetleri arasında gösterilmektedir. Bu da platformun zaman içerisinde kendi ürün ve ortaklıklarını geliştirmesinin önünü açmıştır. Eğer iyi bir ekip işbirliği yürütmek istiyorsanız, Dropbox Spaces kullanabilirsiniz. İçerik oluşturmak istediğinizde de Dropbox Paper’i tercih edebilirsiniz. Büyük dosya içeriklerini güvenli ve hızlı şekilde iletmek istiyorsanız, bunun için Dropbox Transfer size yardımcı olacaktır. 
  • Eğer kişisel bir kullanıcıysanız, Dropbox içerisinde Microsoft Office belgelerinizi açıp düzenleyebilirsiniz. 
  • Entegre PDF görüntüleme, Adobe ile paylaşım ve Slack üzerinden gerçek zamanlı mesajlaşma gibi ayrıcaklıklara sahip olmak isterseniz, Dropbox Business kullanabilirsiniz. 
  • Dropbox, aynı zamanda Autodesk ve Okta entegresine de onay vermektedir. Bu da profesyonel kullanıcıların güvenilirliğini sağlamakta, üretkenlik ve veri taşıma ortaklarına ise sınırsız API erişimi imkanı vermesini mümkün kılmaktadır. 
  • Ücretli Dropbox aldığınızda, ödeme işleminizden sonra, ilgili cihazınızı kaydettiğinizde senkronizasyon dosyalarını uzaktan silebilirsiniz. Bu kapsamda sürümü geri alma, güncellenmiş dosyaları farklı sürelerde değiştirme ve fidye yazılımlara karşı belirli ölçüde koruma gibi imkanlarınız da bulunacaktır. 

Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox kullanımı oldukça basittir. Bunun için öncelikle hesap oluşturmanız gerekir. Sonra da ücretsiz bir kullanım deneyimini başlayabilirsiniz. Kullanım sürecinizde, “bulut” olarak adlandırılan sunucularda belirli bir depolama alanı elde etmiş olacaksınız. Tabii siz daha büyük bir depolama alanı elde etmek isterseniz, bunun için ücretli seçeneklere de göz gezdirebilirsiniz. Burada her kullanıma uygun Dropbox depolama alanı mevcuttur. 

Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?
Dropbox Nedir? Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox uygulamasını bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Sonra da Dropbox içerisindeki tüm dosyalarınız, Dropbox sunucularına kopyalanacaktır. Bu sayede, web üzerinden veya Mac, PC veya da iOS / Android cihazlarınızdan yüklediğiniz uygulamardaki dosyaları buradan yönetebileceksiniz. 

Dropbox Artıları Nelerdir?

Dropbox nedir konumuz kapsamında, sizlere bu platformun artılarından bahsetmek isteriz. Tüm bunları şu şekilde hızlıca sıralayabiliriz;

  • Dropbox’a kaydedilen belgeler, anında yedeklenir. Kullanıcılar bu sayede dosyaları kendi sabit disklerinde yedekleme ihtiyacında olmazlar. 
  • Dosya senkronizasyonunu hızlandırmak için blok düzeyinde dosya kopyalamayı kullanmak, Dropbox’ı diğer rakiplerinden ayıran önemli bir özelliğidir. 
  • Kullanıcıların Dropbox’taki dosyalarını geri yükleyebilmesi esnasında hiçbir yerden yardım almasına gerek yoktur. 
  • Dropbox, kullanıcıları için çok geniş çaplı güvenlik önlemleri almaktadır. Bunlar arasında iki faktörlü kimlik doğrulaması ve verileri aktarma sırasında şifre girilmesi gibi olanaklar mevcuttur. Hatta bu platformun Google Drive’dan bile daha güçlü bir şifreleme sürümü kullandığını söyleyebiliriz. Herhangi bir Dropbox sürümü kullananlar, içeriklerini 256 bit AES ile güvenli şekilde şifreleyebileceklerdir. 
  • Bulut depolama seçenekleri arasında ön plana çıkan Dropbox, pazarlama araçları ve bilişim yazılımları gibi sistemlerle de iyi entegre edilebilmektedir. Tabii bu, herhangi bir projenin hızlı ve verimli şekilde tamamlanması adına çok önemlidir. 
  • Düzenlemelerinizi, internet erişiminin olmadığı durumlarda bile kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkündür. İnternet erişiminiz olduğunda ise gerçekleştirmiş olduğunuz tüm eylemler, otomatik şekilde sisteme aktarılacaktır. 
  • Ücretsiz sürümde, 30 günlük bir dosya kurtamda özelliğine sahip olacaksınız. Bu özellik, ücretli planlarda ise 180 güne kadar çıkabilmektedir. 

Dropbox Eksileri Nelerdir?

Dropbox nedir konumuzda, şimdi de sizler için bu platformun eksi yanlarından bahsetmek istiyoruz. Elbette her ne kadar faydalı bir platform da olsa, bu platformun birkaç eski yanından bahsetmek mümkündür. Bunları da şu şekilde sıralayalım;

  • Bilgilerinize erişim imkanı, Dropbox tarafından gizli tutulur. Yani burada yaşayacağınız olası bir güvenlik sorunu, dosyalarınızın görüntülenme olasılığı ile beraber ortaya çıkabilmektedir. İşletmeler, bu tarz güvenlik endişeleri sebebiyle Dropbox’u tercih etme konusunda çekingen olabilmektedir. 
  • 2012 yılında, Dropbox bilgisayar korsanları nedeniyle 68 milyon e-posta ve şifrenin sızması durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu da paylaşılan verilere göre 400 bin kullanıcının veri güvenliğini etkilemiş bir sorundur. 
  • Eğer yanlış bir Dropbox kullanımı gerçekleştirirseniz, çok güvenli olduğu söylenen 256 bit şifreleme modeli bile fayda etmeyecektir. Yani bu durumda, büyük güvenlik sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 
  • Dosya sürümü geçmişiniz ve silinen dosyalarınız, burada 30 gün ile 180 gün arası bir sürede saklı tutulur. Bu, elbette eski sürümlere yeniden bakmanız ve yanlışlıkla silinen dosyaları tekrardan kaydetmeniz açısından çok avantajlıdır. Ancak sizlere 2017 yılındaki bir durumdan bahsetmek isteriz. Bir kullanıcının aslında silinmesi gereken bir dosyasının silinmemiş olduğu ve sızıntıya karşı savunmasız kaldığı belirlenmiştir. 
  • Dropbox üzerinde geniş bir veritabanına sahip olan kullanıcılar, meta veri arama işlevinin olmaması sebebiyle istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bir dosyanın oluşturma tarihi gibi verilere meta verileri denmektedir. Böylesi temel tarama seçenekleri olmadan, kullanıcılara yüklenen dosyaları inceleme seçeneği sunmadığı için Dropbox bu konuda dezavantajlı konuma düşüyor diyebiliriz. 
  • Özellikle de büyük dosyaları indirmeye çalıştığınız esnada, Dropbox mobil sürümünden masaüstü uygulaması kadar iyi bir esneklik alamayacaksınız. 

Dropbox nedir konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Docker nedir” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Dropbox Telefonda Kullanılabilir mi?

Evet, Dropbox platformunu telefonunuzda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu platform; Android, iOS, Windows, Mac OS, Linux, Blackbery OS, Windows Phone, Symbian, Tizen ve Firefox OS işletim sistemlerine sahip telefonlarda kullanılabilmektedir. 

Dropbox Güvenilir mi?

Popüler bir depolama uygulaması olan Dropbox, genel itibariyle güvenilir yapıdadır. İçerisindeki dosyalarınız, güvende tutulmak adına ölçeklendirilir. Burada, güvenli altyapılara dağıtılmış birden çok koruma katmanı mevcuttur. Tüm bunlar sayesinde, buranın güvenilir bir ortam olduğunu söylemek mümkündür. Tabii en güvenilir sanal ortamların bile bazı durumlarda birtakım risklerle karşı karşıya kalabileceğini de unutmamak gerekir. 

Dropbox Depolama Kapasitesi Ne Kadar?

Dropbox depolama kapasitesi olarak, ilk etapta ücretsiz kullanım için 2 GB alan tanımlamaktadır. Eğer bu alandan daha yüksek bir depolama kapasitesi elde etmek isterseniz, ücretli üyelikler arasında seçim yapabilirsiniz. En yüksek Dropbox depolama alanı ise 3 TB (3,000 GB) kapasitesindedir. 

Dropbox Ücreti Ne Kadar?

Dropbox, ilk etapta ücretsiz kullanılıyor olsa da depolama paketinizi yükseltmek istediğinizde ücretli üyelik almanız gereken bir platformdur. Bu platformun DropBox Business’ın Standart paketi aylık 15 dolar olarak belirlenmiştir. Daha yüksek bir paket almak istediğinizde ise aylık en az 25 dolar gibi bir ücret ödemeniz gerekir. Fiyatlar dönemlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceği için esas fiyat bilgisini öğrenmek adına Dropbox resmi web sitesine giriş yapıp oradan bilgi almanızı öneririz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir