1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Docker Nedir? Temel Docker Komutları Nelerdir? 2025

Docker Nedir? Temel Docker Komutları Nelerdir? 2025

Verimin Verimin -
303 0
Docker Nedir? Temel Docker Komutları Nelerdir?

Docker nedir? Temel Docker komutları nelerdir konulu içeriğimize hoş geldiniz. Bu içeriğimizde sizler için açık kaynaklı yazılım platformu olan Docker hakkında önemli bilgiler vereceğiz. Dünyanın en büyük yazılım platformlarından biri olan Docker, günümüzde tam yedi milyonu aşkın çalışana sahiptir. Buradaki temel amaç, kurulu bilgisayarların işletim sistemlerini sanallaştırmak ve uygulamaları ise soyutlaştırarak mümkün hale getirmektir. Bu sayede, hazırlanmış uygulamaların temel altyapıdan ayrılması da sağlanabilir. 

Docker, ilk olarak 2008 yılında Somon Hykes tarafından duyurulmuş ve 2013 yılında ise hayata geçirilmiştir. Tanıtımı ve ilk kullanımı sonrasında, zaman içerisinde günümüzün teknoloji devlerinin radarına girdiğini söylemek mümkündür. Öyle ki Microsoft ve IBM gibi önemli firmaların yetkilileri, teknolojik yeniliklere ciddi yatırımlar yapmaktadır. Ticari versiyonu ile Docker Inc. olarak bilinen bu platform ise dev firmalardan ciddi yatırımlar almayı başarmıştır. 

Docker Nedir? Temel Docker Komutları Nelerdir?
Docker Nedir? Temel Docker Komutları Nelerdir?

Docker, temel anlamda uygulama geliştirme, uygulamaların test edilmesi ve benzeri işlemleri kolaylaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kod gönderimindeki sorunların tespiti ve önlenmesi ile bileşen birleşimlerinin seri bir hal alması gibi etkileri de mevcuttur. Örneğin sistem dahilinde kullanılan bir uygulamanın iki farklı sürümünün çalışması görevi, Docker’e aittir. Platform içerisindeki işlemler, iki adet Docker container kullanılarak gerçekleştirilebilir. Gönderilen kodları hızlı şekilde test eden Docker, bizlere oldukça kolay bir kullanım imkanı da sunar. Temel komut satırı arabirimleri ile sunulan platform içi işlemleri, her çalışma standartına uygun olan Docker konteynerleri ile faaliyete geçirilebilmektedir. 

Docker Nedir? Docker Nerede Kullanılır?

Docker nedir sorusunu temel olarak yanıtlandırdığımıza göre, şimdi de Docker nerede kullanılır sorusunu yanıtlandırabiliriz. Bulut içerisinde yerel ve hibrit çözümlere yer veren şirketlerin sayısı ciddi anlamda artmış durumdadır. Bu da Docker yazılım platformunun bilinirliğini bir hayli artırmaktadır diyebiliriz. Docker, kurulmuş olduğu ilk günlerden bu zamana kadar birbirinden farklı platform ve temel yazılım işlevlerinde kullanılmaktadır. Hizmetleri test etmekle yükümlüdür ve kullanım alanı ise gün geçtikçe genişletilmektedir. 

Docker en çok da yazılım geliştirme alanında kullanılır. Yazılım geliştirme çalışmalarını basitleştirip daha standart hale getirmeyi destekler. Bunun yanı sıra, yazılım geliştiricilerin de bir şeyleri test etmesini sağlar. Kullanıcılar, bu esnada yere yazılı kodları daha basit ve kolay şekilde paylaşabilmektedir. 

Kullanıcılar, Docker yazılım platformunu tercih ettikleri ilk andan itibaren, avantajlı fırsatlardan faydalanabilmektedir. Burada, kurulum ve yükleme esnasında otomatik destek sağlanır. Ayrıca manuel çalışmaların tamamlanması ise tek bir komut ile mümkün hale getirilir. Böylece çalışma sırasında meydana gelecek sorunlar en aza iner ve verimlilik ise ciddi şekilde artış gösterir diyebiliriz. Geliştirme esnasında da var olan hatalar tespit edilmekle birlikte, düzeltilmesi kolaylaşır. Yazılım içeriği her ne kadar karışık ve anlaşılmaz da olsa, Docker bunu daha kolay bir proje haline getirebilir. 

Docker, kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlı bir kullanım seçeneği sunar. Küçük internet sitelerinin uygulama barındırma altyapıları pek de karmaşık yapılı değildir. Aynı zamanda sunucu değişikliğine de kolaylıkla gidilebilir. Ayrıca hızlı tempolu çalışmalarda ise küçük sitelerin çökme gibi bir sorunu yoktur. Büyük siteler ise gerek trafik ve gerekse de uygulama barındırma bakımından çok daha büyük gereksinimlere ihtiyaç duyar. İşte bu kapsamda, sitelerin verimlilik ve faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından Docker desteği alması önemlidir. Böylece sunucu ortamları rahatlatılır ve kullanıcı ihtiyacını karşılayacak formüller üretilir. Kısacası, teknolojik farklılıkları deneyimlemek kullanıcılara tümüyle fayda sağlar.

Temel Docker Bileşenleri Nelerdir?

Docker Nedir? Temel Docker Komutları Nelerdir?
Docker Nedir? Temel Docker Komutları Nelerdir?

Şimdi de temel Docker bileşenlerine bakalım. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Örnek vereceğimiz ilk bileşenimiz Dockerlife olacak. Metin dosyaları, dil, işletim sistemi, ağ bağlantısı ve benzeri bileşenler için Docker image hazırlama komutu olarak bilinir. Her bir Dockerlife talimatı, yeni katmanlar elde edilmesini sağlar. Eğer bu kısımda bir değişikliğe gitmek isterseniz, katmanların yeniden oluştuğunu deneyimleyebilirsiniz. Dockerlife, bu durumdan dolayı diğer seçeneklere nazaran daha küçük, daha hızlı ve daha hafif görüntüler sunar. 
  • Docker image ise Docker konteyner oluşumu amacıyla gerekli olan talimatları barındıran bir şablondur. En çok kullanılan Docker yazılım platformu seçenekleri arasında gösterilir. Kullanıcılara ait görüntüler oluşturulmasını sağlar. Ayrıca bu kapsamda, başkalarının oluşturmuş olduğu komutlar da kullanılabilmektedir.
  • Konteyner image seçeneklerini depolamak, paylaşmak ve yönetmek açısından kullanılan bir Docker bileşenidir. Docker Hub olarak bilinen bu bileşen, platform içerisindeki GitHub sürümüdür. 
  • Çok konteyner barındıran Docker yazılım uygulamaları, Docker Compose tarafından kullanılır. Bu kapsamda tüm hizmetlerin hazırlanması, başlatılması ve durdurulması gibi hizmet içeriklerinin kontrol edilmesi sağlanır. Aynı zamanda günlük çalışma çıktıları da buradan görüntülenebilir. 
  • Son olarak tanıtacağımız Docker Daemon, ana bilgisayarda çalışmakta olan API çağrılarının dinlenmesi amacıyla kullanılır. Görevleri ise image yönetimi, konteyner oluşumu ve çalıştırılması gibi temel süreçlerdir. Ayrıca, istemcilerin konuşma sağladığı işletim sistemlerinin rollerindeki süreç de yine burada değerlendirilebilir.

Docker Avantajları Nelerdir?

Pek çok işletme, uygulama hazırlama, çalıştırma ve yönetim gibi aşamaları elbette daha da basitleştirmek ister. Bunun için de Docker platformunu kullanmak oldukça iyi bir tercihtir. Docker, kod gönderimini çok hızlı şekilde gerçekleştirdiği için böylesine yoğun şekilde kullanılır. Burada aynı zamanda testten geçirme ve dağıtım sağlama gibi durumlar da oldukça hızlıdır. Docker, diğer bir açıdan bakıldığında kullanıcılara tutarlı bir platform deneyimi de sunar diyebiliriz. Uygulama geliştiricileri, bu süreci geçirdikleri ortamın tutarlı olmasını isterler. Tabii aynı zamanda uygulamanın üretim ve fayda konusunda da sorunsuz şekilde çalışıyor olması gerekir. İşte Docker, tüm bu konularda hataları hızlı tespit etme, çözüme kavuşturma ve çok daha fazlasını sağlayarak kullanıcılara fayda sağlar. 

Eğer siz de Docker platformunu detaylı bir şekilde incelerseniz, buradaki mevcut ortamların gayet güvenilir olduğunu görebilirsiniz. Docker Konteyner içerisinde yer alan uygulamalar, birbirinden en mutlak surette ayrı tutulmaktadır. Bu, Docker Konteyner seçeneklerinin kendi kaynakları tarafından bulunduğunun da bir göstergesidir diyebiliriz. Burada diğer kaynaklar ile etkileşime girme durumu yaşanmaz. Sadece kendi öz kaynaklardan faydalanılır. Bu da web sitelerinin trafiğini kontrol etme açısından çok önemli bir avantajdır. Uygulamanın kullanım ömrü bittiğinde ise ilgili konteyneri dilediğiniz gibi silebilirsiniz. Silme işlemi, uygulamayı sorunsuz şekilde kaldırmanız demektir. 

Docker İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Docker pull komutu nedir?

docker full komutu, kayıt defterinden bir Docker imajını indirmek için kullanılır.

Docker run komutu nedir?

docker run komutu, kapsayıcı görüntülerin kullanılmasıyla birlikte, OCI uyumlu kapsayıcıların oluşturulmasına ve yönetilmesine olanak sağlar. Bu komut, aynı zamanda söz dizimine öz nitelikler eklenmesi konusunda da tercih edilebilir. Kullanıcılar, kapsayıcı bir depolama, ağ, performans ve diğer ayarları bu sayede özelleştirebilirler. 

Docker exec komutu nedir?

Bu komut, kapsayıcının yeniden başlatılması durumunda, oturumların sürdürülmesini engeller. Yani Docker exec komutunu kullandığında, herhangi bir komutun diğer Docker kapsayıcı içerisinde yürütülmesine izin vermiş olursunuz. Bu, girdilerin kapsayıcı içinde yürütüleceği komutlar olarak ön plana çıkar. 

Docker nedir konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Cloudflare Nedir” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir