Cloudflare nedir konulu içeriğimize hoş geldiniz. Dünyamız gün geçtikçe dijitalleşmektedir. Bu dijitalleşmede ise web sitelerinin rolü oldukça büyüktür. Herhangi bir web sitesinin hızlı ve güvenli şekilde çalışıyor olması gerekir. Bu, kullanıcılara iyi bir deneyim sunmanın yanı sıra, sitenin trafiği ve dönüşüm oranları ile ilgili markanın itibarı açısından da çok önemlidir. Web site yetkilileri, kullanıcıların taleplerine karşılık vermek durumundadır. Tabii web sitelerinin hızlı olması, olası siber saldırılara da davetiye çıkarabilir. Üstelik tam da bu kapsamda, web sitelerini siber saldırılardan korumak da zorlaşır. Bu tip durumlara etkili bir çözüm oluşturmak amacıyla, Cloudflare web site sahiplerinin yardımına yetişmektedir. Dünya üzerindeki milyonlarca web sitesinin güvenliğini sağlayan Cloudflare, aynı zamnda site performanslarını iyileştirmekte ve siber saldırıların da önüne geçmektedir.
Peki Cloudflare nede bu kadar başarılı dersiniz? Cloudflare altyapısı nedir ve web siteleri için neden önemlidir? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtını sizlere bu içeriğimizde vermiş olacağız. Eğer hazırsanız, içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım.
Cloudflare Nedir?

İlk olarak Cloudflare nedir sorusunu kısaca yanıtlayalım. ABD merkezli bir şirket olmakla birlikte, birbirinden farklı alanlarda hizmet sağlamaktadır. Bu hizmetler arasında DDoS koruması, internet güvenliği ve alan adı sunucusu örnekleri verilebilir. Kullanıcıların web site deneyimlerini ve internet güvenliklerini sağlayan bu firma, birçok kategoride tercih edilebilir. Yani işletmeler, e-ticaret siteleri, blog siteleri ve diğer online alanlar için önemli bir altyapıdır diyebiliriz. Kullanıcılara internet üzerinden daha kaliteli ve güvenli bir hizmet standartı sunan Cloudflare, alanının en iyilerinden biri konumundadır.
Cloudflare Ne İşe Yarar?
Şimdi de Cloudflare ne işe yarar sorusunu yanıtlayalım. Dijitalleşme çok hızlı şekilde geliştiği için web sitelerinin performans ve güvenlikleri, kullanıcı deneyimini en iyi hale getirecek şekilde geliştirilmelidir. Yani tam da bu kapsamda, Cloudflare’e çok iş düşüyor diyebiliriz. Peki Cloudflare ne işe yarar?
- Web içeriğini en yakın sunucudan kullanıcıya sunar. Bunun için de küresel bir sunucu ağı işletir. Web sitesi içeriğinin sunucuların önbellek kısımlarında tutulması ve en yakın sunucudan sunulması işlemleri de yine Cloudflare kapsamındadır. Ayrıca, web sitelerinin hız ve performanslarını da artırır.
- Web sitelerinin DDoS saldırılarına karşı korur. Bu tip saldırı durumları, web sitesini direkt olarak kullanılmaz hale getirmeyi amaçlar. Bu bir tür siber saldırı olmakla birlikte, Cloudflare’in teknolojik altyapıı sayesinde engellenmekte ve etkileri en az seviyeye indirilmektedir.
- Kullanıcıların veri güvenliğini korumak için tasarlanmış bir güvenlik ağıdır.
- Cloudflare üzerinden alan adı kaydı ve yönetimi gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkündür. Alan adlarının yetkisiz değişiklik ve yetkisiz transferi gibi işlemlerin de önüne geçer.
- Web siteleri için ücretsiz SSL/TLS şifrelemesi sunar. Bu sayede, kullanıcılar ve web siteleri arasındaki veriler güvence altına alınmış olur.
- Web trafiklerini farklı sunuculara dağıtıp, olası yüklenmelerin de önüne geçer. Böylece web sitelerinin erişilebilirliği ve performansları iyileştirilir.
- Kullanııclar, Cloudflare sayesinde web site trafiğini, performansını ve güvenliğini diledikleri gibi görüp değerlendirebilirler. Böylece web site kullanıcılarının verilere dayalı kararlar alması da kolaylaşır.
- Cloudflare tarafından kurulmuş bir sunucusuz hesaplama hizmeti olan Cloudflare Workers, kullanıcılara birçok imkan ve olanak sağlar. Bunlar arasında web trafiğini yönlendirme, içerik değiştirme, uygulama mantığı oluşturma ve benzeri işlevler yer alır. Böylece uygulamalarınızı tüm dünya geneline dağıtabilirsiniz. Aynı zamanda Cloudflare Workers, JavaScript, Rust ve diğer yazlım dillerindeki kodları çalıştırmanıza olanak sağlayacaktır.
Cloudflare Çalışma Mantığı Nasıldır?

Cloudflare çalışma mantığı, sırasıyla şu şekildedir;
- Öncelikle kullanıcılar bir web sitesini ziyaret etmek isterler.
- Bu istek, ilk olarak Cloudflare’in kendi sunucusuna aktarılır.
- Zararlı ve şüpheli durumların tespit edilmesi anında, bu istek direkt olarak engellenir.
- Mevcut bilgi Cloudflare’de hazır şekilde bekletiliyor ise kullanıcılara direkt olarak gönderilir.
- Bilginin o an için hazır olmaması durumunda ise web sitesinden aslı alınız ve kullanıcıya sunulur.
- Bu esnada, sitenin daha hızlı yükleme yapması için birtakım iyileştirmeler gerçekleştirilir. Bunlar içeriği sıkıştırma, resim optimizasyonu, gereksiz kodların kaldırılması, tarayıcı önbellekleme süresini ayarlama ve sunucu yanıt süresini kısaltma olarak sıralanabilir.
- Kullanıcılar, tüm bunların sonunda siteye güvenli şekilde erişim sağlayabilmektedir.
Cloudflare Nasıl Kullanılır?
Cloudflare nedir konumuz kapsamında, şimdi de bu içeriğin nasıl kullanıldığına göz atalım.
- Öncelikle bir Cloudflare hesabı oluşturmanız ve buraya da web sitenizi eklemeniz gerekmektedir.
- Oluşturduğunuz Cloudflare hesabını kullanabilmeniz için ilgili kayıtların Cloudflare DNS sunucusuna yönlendirilmesi gerekir. Bu kapsamda, Cloudflare tarafından sizlere sağlanan DNS bilgilerini kullanabilirsiniz. Sonra da web hosting sağlayıcınızın kontrol paneli üzerinden DNS ayarlarını güncelleyiniz. Böylece sitenizin trafik yönlendirmesini Cloudflare sağlamış olacaksınız.
- Cloudflare, kullanıcılara ücretsiz SSL/TLS sertifikası sunar. Bunun için Cloudflare resmi kontrol paneline erişim sağlayıp, SSL/TLS sekmesine girip, sertifikaları etkinleştirin. Böylece web siteniz HTTPS üzerinden güvenli hale gelecektir.
Cloudflare, site performansını iyileştirecek özelliklere de sahiptir. Bu, web sitenizin yükleme hızını artıracak önemli bir unsur olarak ön plana çıkar. Bunun için düzenlenmesi gereken ayarlar şunlardır;
- Site hızını artırmak için Auto Minify ve Rocket Loader gibi özellikleri aktif hale getirin.
- Sayfa yükleme hızını artırmak için de içerik önbellekleme ayarlarını yapılandırın.
- Tarayıcı önbellekleme ayarlarını düzenleyin. Bu, ziyaretçilerinizin site sayfanızı daha hızlı yüklemesine olanak tanıyacaktır.
- Web site güvenliğini artırmak için aynı zamanda WAF, Hotlink ve Bot Mitigation gibi ayarları yapılandırın.
- Cloudflare sayesinde site ziyaretçilerinizi de analiz edebilirsiniz. Bunun için Cloudflare Analytics bölümüne erişim sağlayıp, buradan trafik kaynaklarına, ziyaretçi sayınıza ve benzeri birçok grafiğe erişim sağlayabilirsiniz. Bu verilerin öğrenilmesi sayesinde, web site performansınızı olumlu etkileyecek gelişmelere imza atabilirsiniz.
- Cloudflare sayesinde, web sitenizin çalışma süresini de takip edebilirsiniz. Web sitenizin düşüşte olması durumunda, Cloudflare sizi uyarır ve hızlı müdahale etmenizi sağlar.
- Cloudflare içerisinde gelişmiş ayar ve özelleştirmeler mevcuttur. Bunları en iyi şekilde ayarlayarak, site performansınızı olumlu anlamda etkileyebilirsiniz. Aynı zamanda teknik destek ve belgelendirme gibi kaynaklara da erişim sağlamanız mümkündür.
Cloudflare Nasıl Kurulur?

Cloudflare konusunda birçok bilgi verdik. Peki Cloudflare nasıl kurulur?
- Öncelikle bir Cloudflare hesabı oluşturmanız gerekir. Bunun için www.cloudflare.com adresine erişim sağlayın. Buradan kaydol seçeneğine tıklayıp, ücretsiz bir deneme başlatın.
- Sonrasında, ana kontrol paneline gidip “Add a Site” kısmından web sitenizin alan adını ve adını ekleyin.
- Cloudflare kullanımı temelde ücretsiz olsa da eğer daha fazla özelliğe sahip olmak isterseniz, ücretli bir seçim yapmanız gerekecektir. Bunun için kendinize en uygun olan planlamayı seçmeniz gerekir. Eğer ücretli bir plan seçerseniz, ilgili kısımlara ödeme bilgilerinizi girin.
- Mevcut DNS kayıtlarınızı, Cloudflare DNS sunucularına yönlendirin. Aynı zamanda Cloudflare tarafından sizlere sağlanacak DNS kayıtlarını not almayı da unutmayın.
- Web hosting sağlayıcınızın kontrol paneline giderek, buradan ilgili DNS kayıtlarını Cloudflare DNS kayıtlarıyla değiştirin. Bu işlemi genel olarak Nameservers veya da DNS sunucuları bölümünde yapabilirsiniz. Cloudflare DNS sunucu bilgileri burada kullanılabilir.
- DNS değişiklikleri, yayılmaya başladıktan sonra birkaç saat boyunca devam edebilir. Bu süre içerisinde, eski DNS kayıtlarını ve yeni Cloudflare DNS kayıtlarını bir arada açabilir. Bazı kullanıcılar da buna bağlı olarak DNS kayıtlarının çalışmaya devam ettiğini görebilirler.
- Cloudflare etkinleştirmesi yaparak, sonra da web siteniz için gelişmiş ayarları yapılandırmanız gerekir. Güvenlik, performans ve diğer hizmet özellikleriyle ilgili olan bu ayarların kesinlikle yapılandırılması gerekmektedir.
- Sitenizin güvenliği için aynı zamanda SSL/TLS gibi ayarları da yapılandırmak şarttır. Cloudflare paneli üzerinden SSL/TLS ayarlarını yapılandırmak mümkündür. Bu ayede, sitenizin HTTPS üzerinden güvenli olmasını da sağlayabilirsiniz.
- Cloudflare etkinleştirme işleminin ardından, web sitenizi test edin ve her şeyin çalışıp çalışmadığına bakın. Sayfaların yükleme hızı ve güvenlik gibi testleri de yine bu kısımda gerçekleştirilmelidir.
Cloudflare Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Cloudflare kullanmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Ücretsiz kullanım imkanı sunar. Yani temel düzeyde ücretsiz olarak kullanılabilir. Ancak daha gelmişmiş özelliklerden faydalanmak isterseniz, belirli ücretler ödemeniz gerekecektir.
- Cloudflare sayesinde otomatik önbellekleme işlemi yapabilirsiniz. Bu sayede web siteniz daha hızlı yüklenir ve bant genişliğinden de tasarruf edersiniz.
- Akıllı trafik yönlendirmesi yapmanızı sağlar. Ziyaretçileriniz dünya çapındaki sunuculara yönlendirilir ve bu da yine web site hızınızı olumlu anlamda etkiler.
- Cloudflare kolay entegrasyon özelliğine sahiptir. DNS kayıtlarınız güncellenir ve dış kısımda öyle karmaşık ayarlar yapmanız gerekmez.
- Web sitenizin hızı artar. Küresel ağ altyapısı sayesinde, web site içeriğiniz dünya genelinde hızlı şekilde işleyiş gösterir. Bu da yine site hızını etkileyen bir diğer önemli unsurdur.
- Kod sıkıştırma yapmanızı sağlar. Bu sayede HTML, CSS ve JavaScript dosyalarınız sıkışır, sayfa yükleme hızınız da artmış olur.
- DDoS ve diğer kötü amaçlı saldırılara karşı önemli bir koruma sağlar. Ücretsiz sağlamış olduğu SSL/TLS sertifikaları ise web site güvenliğinize ekstra anlamda fayda sağlar.
- Ücretsiz Cloudflare kullanımı sayesinde hem bant genişliğinden ve hem de güvenlik hizmetlerinden tasarruf edebilirsiniz.
Cloudflare ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Cloudflare Güvenli mi?
Evet, Cloudflare yapısı tamamen güvenilirdir. İnternet güvenliği konusunda önemli hizmetleri bulunur ve web sitenizin her daim iyileştirilmesine katkı sağlar. İçeriğindeki DDoS koruması sayesinde, web sitenize adeta bir güvenlik duvarı örülür.
Cloudflare Ücretli mi?
Cloudflare ücretli ve ücretsiz olarak kullanılabilir. Yani temelde tamamen ücretsiz olarak sunulur. Ancak siz, daha gelişmiş özellik ve imkanlardan faydalanmak isterseniz, ücretli olan seçeneklere de yönelmeniz mümkündür.
Cloudflare VPN mi?
Cloudflare herhangi bir VPN hizmeti değildir.
Cloudflare Ne Zaman Aktif Olur?
Cloudflare aktivasyonu, DNS kayıtlarının Cloudflare tarafına aktarılmasıyla birlikte aktif hale gelir. Tabii bu süreçte, web sitesi ayarlarının da yapılması gerekecektir.
Cloudflare’da Subdomain Nasıl Eklenir?
Cloudflare üzerinde bir alan adı eklemesi yapmak istiyorsanız, öncelikle DNS ayarlarınızı yapılandırmanız gerekecektir. Bunun için Cloudflare yönetim paneline erişim sağlayıp, buradan da DNS sekmesine giriş yeni bir DNS kaydı ekleyebilirsiniz. Bu kayıt, alan adınızı ve hedef sunucunun IP adresini içermelidir.
Cloudflare Nasıl Kapatılır?
Eğer Cloudflare hizmetini kapatmak istiyorsanız, bunun için öncelikle Cloudflare hesabınıza erişim sağlamanız gerekmektedir. Sonra da web sitenizin DNS ayarlarını eski ayarlara çevirebilirsiniz. Veya da direkt olarak Cloudflare hesabınızı iptal etmeniz de mümkündür. Hesabınızın iptali demek, kullanımınızın sona ermesi demektir.
Cloudflare nedir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız Google Bard nedir konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.