Bilgisayar ekran kartı öğrenme kapsamında bilgiler almak, elbette ki her bilgisayar kullanıcısının isteyeci bir şeydir. Günümüzde hayatın farklı alanlarında kullanılan bilgisayarın oldukça büyük bir önemi vardır. Ekran kartı ise bir bilgisayarın olmazsa olmaz parçalarından biridir. Harici bir cihaz olarak kullanılan ekran kartı, dizüstü bilgisayarlarının bazılarında ise dahili işlemci olarak gelmektedir. Peki ekran kartı öğrenme işlemi nasıl yapılır? Ekran kartına nasıl bakılır? Ekran kartı özellikleri nasıl incelenir? İşte karşınızda tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı.
Ekran Kartı Nedir?
Ekran kartı öğrenme konulu içeriğimizde, öncelikli olarak bu aygıtın tanımını yapalım. Kısacası ekran kartı, işlemci ve monitör arasında yer alan bir mekanizmadır. Görevi ise grafikleri, resimleri, filmleri ve videoları oluşturup ekrana taşımaktır. Oyun görselleri ve renklerinin canlı olması, direkt olarak ekran kartı ile alakalıdır. Bu sebeple, iyi bir görüntü kalitesi elde edebilmek için oldukça kaliteli bir ekran kartı kullanmak gerekir.

Bu kapsamda, LED ışıklı veya da renkli ekran kartı modelleri tercih edilebilir. Örneğin RAMDAC, VGA BIOS GPU ve video RAM gibi alt bileşenleri, ekran kartının görüntü kalitesini üst seviyelere çıkarmaktadır. RAMDAC, ekran kartına yansıtılan görüntüleri monitörde görüntüleyecek şekilde hazırlar. Parça aktarım hızı, dijital üzerinden ekrana yansıyan görüntünün hızı ile anlaşılabilmektedir. VGA BIOS ise ekran karşının çalışması için aldığı komutlar ile kartın ne zaman çalışıp çalışmayacağını belirler. Ekran kartının kullanım ömrü, aslında VGA BIOS’un işlevine bağlıdır.
Grafik işlemci olarak bilinen GPU, aslında ekran kartının beynidir. Bu kısım, görüntüyü yansıtmadan önce ekran kartına yansıtmaktadır. Işıklandırma gibi GPU tarzı efektlerin bilgilerini işleme kısmı olan Video RAM, GPU’nun daha hızlı şekilde çalışmasına destek olmaktadır.
Ekran Kartı Öğrenme: Ekran Kartı Özellikleri Nasıl Öğrenilir?

Ekran kartının tanımlamasını yaptık. Şimdi de bilgisayar ekran kartı öğrenme konusunda bilgi verelim. Bunun için şöyle bir alt liste serisi oluşturduk;
DirectX Tanı Aracı (DxDiag) ile Ekran Kartı Öğrenme
- Windows bilgisayarlar için ekran kartı öğrenme adımında ilk olarak başlat menüsü açılır.
- Sonrasında arama çubuğuna “DxDiag” yazılır ve “Enter” tuşuna basılır.
- Açılan pencerenin “Ekran” sekmesine tıkladığınızda, ekran kartı ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
- Bu bilgiler arasında ekran kartı adı, üreticisi, çip tipi ve bellek miktarı gibi kısımlar yer almaktadır.
Aygıt Yöneticisi ile Ekran Kartı Öğrenme
- Öncelikli olarak Windows tuşuna basın ve sol alt köşedeki “Başlat” butonunu tıklayın.
- Açılan arama çubuğuna “Aygıt Yöneticisi” yazın ve “Enter” tuşuna basın.
- Açılan pencerenin “Ekran Bağdaştırıcısı” kategorisini genişletin.
- İşte bu kısımda, ekran kartı modeliniz hakkında detaylı bilgi alabileceksiniz.
Sistem Bilgilerini Kullanarak Ekran Kartı Öğrenme
- İlk adım olarak başlat menüsünü açın ve arama kısmına “Sistem Bilgileri” yazıp “Enter” diyin.
- Sonra da sırasıyla “Bileşenler” ve “Ekran” seçeneklerini tıklayın.
- Açılan pencerede ekran kartınızın detaylı bilgilerine erişebileceksiniz.
Üçüncü Parti Yazılmar Kullanılarak Ekran Kartı Öğrenme
- GPU-Z yazılımını resmi bir web site üzerinden indirin. Yazılımı çalıştırdığınız zaman ekran kartınızın modelinden tutun ki üretici bilgisine kadar birçok önemli bilgisine erişim sağlayabileceksiniz.
- İkinci yazılım türü ise “Speccy” olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yazılımı indirip çalıştırdığınızda da “Graphics” kısmına tıkladığınızda ekran kartınızın tüm detayları sıralanmış olacaktır.
Ekran Kartı Hangi Özelliklere Sahiptir?

Ekran kartı özellikler, elbette ki modele göre değişiklik gösterecektir. Bu mekanizmaların birbirinden farkı ise bellek kapasitesi, saat hızı, bellek tipi, yonga seti, arayüz türü ve enerji tüketimi olarak sıralanabilir. Ekran kartının aynı anda işleyebileceği veri miktarını ve karmaşıklığını belirleyen kısım, bellek kapasitesidir.
Ekran kartının işlemci hızını ifade eden bellek tipi ise saat hızıdır. Bu, verilere hızlı şekilde erişilmesini ve erişilen verilerin kullanılmasını sağlar. Ekran kartının performansını belirleyen bir diğer önemli faktör de yonga setidir. Bu mekanizma, Nvdia veya AMD gibi firmalarca üretilir.
Ekran kartının anakart ile olan bağlantısı, arayüz türü tarafından belirlenir. Burada PCI Express x16 veya da AGP gibi farklı tiplerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Ekran kartının ne kadar güç ürettiği, enerji tüketimi ile ölçülür. Elbette daha yüksek bir performans almak için buradaki değerlerin de Watt cinsinden yüksek olması gerekecektir.
Hangi Ekran Kartı Modelleri Tercih Edilmelidir?

Kişisel ihtiyaçlarınız, size hangi ekran kartı modelini tercih etmeniz gerektiğini anımsatacaktır. Örneğin oyun oynayan kişilerin tercih edeceği ekran kartı modelinin yüksek bellek kapasitesine sahip olması ve yüksek saat hızlarına erişmesi gerekir. Ayrıca oyunların grafik gereksinimleri de bu kapsamda sağlam olmalıdır. Oyunları yüksek bir kalitede oynayabilmek için Nvidia GTX 1660 veya da AMD Radeon RX 580 ekran kartı modelleri tercih edilebilir.
Zaten ekran kartı üreticileri dendiğinde akıllara öncelikli olarak Nvidia ve AMD şirketleri gelmektedir. Nvidia şirketi, yüksek performanslı ve ray tracking teknolojisini kullanarak adeta göz kamaştırmaktadır. Özellikle de RTX 4060, RTX 4070 ve RTX 4080 gibi modeller, oyun severlerin büyük ilgisini çekmektedir.
AMD firması ise RX 7000 serisi ile yüksek performansın yanı sıra uygun fiyat avantajları da sunmaktadır. Genel itibariyle yüksek çözünürlük elde etmek için RX 7600 XT, RX 7700 XT ve RX 7800 XT modelleri tercih edilebilir.
En İyi Ekran Kartı Öğrenme Programları
Ekran kartı bilgilerinizi ücretsiz bir şekilde öğrenebileceğiniz programların bazıları şunlardır;
- Astra32
- HWiNFO32
- AIDA64 Extreme Edition
- GPU-Z
- HWM BlackBox
- Speccy
- Open Hardware Monitor
Verimin olarak yazmış olduğumuz tüm içerikleri okumak için blog sayfamıza göz atabilirsiniz. Bunun dışında, indirimli fiyatlarla sanal sunucu, hosting, SEO ve domain hizletmeri için sitemize göz atabilirsiniz.