1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır? 2025

API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır? 2025

Verimin Verimin -
450 0
API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?

API nedir, ne işe yarar ve nerede kullanılır konulu içeriğimizle karşınızdayız. Bu içeriğimizde sizler için çok önemli bir yazılım aracından bahsedeceğiz. Uygulama Programlama Arabirimi anlamına gelen API, iki uygulamanın belirli tanımlarla birbiriyle iletişim kurmasına olanak sağlar. Bu, internet dünyasında önemli bir gelişim olarak gösterilmektedir. Peki tam anlamıyla API nedir? API ne işe yarar ve nerede kullanılır? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı…

API Nedir? 

API nedir sorusuyla birlikte içeriğimize hızlı bir giriş yapalım. Uygulamanın verilere, sunucu yazılımına veya da diğer programlara ulaşabilmek amacıyla kullandığı bağlantı arayüzüne API denir. 

Veriler, tekrar bir altyapı oluşturmasına gerek kalmadan web üzerinde veya akıllı telefonlarla kolayca alınabilir. İşte tüm bunlar, API sayesinde mümkün olabilmektedir. Böylelikle, yeni bir programlamaya ihtiyaç duymadan pratik ve hızlı şekilde iletişim kurabilirsiniz. İlk olarak 1974 yılında Christopher J. Data tarafından “The Relational and Network Approaches: Comparison of the Application Programming Interface” adlı makalede geçen API terimi, o yıllardan günümüze kadar her daim geliştirilmiş ve hayata geçirilmiştir. 

API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?
API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?

Kullanımı ise her geçen gün artan bu gelişmiş yazılım, birbirinden farklı alanlarda ve çeşitli amaçlar dahilinde sık şekilde kullanılmıştır. Örneğin WhatsApp mesajlaşmasından tutun ki hava durumlarına, e-ticaret sitelerinden kredi kartıyla para çekilmesinden tutun ki arabalara kadar bu yazılımın kullanıldığını söylemek mümkündür. Özellikle de web geliştiriciler ve program geliştiricileri, API yazılımını en sık şekilde kullanan kişilerdir. 

API’ler, HTML, XML ve JSON gibi protokollerle kullanılır. Şimdi bunları daha geniş bir açıdan yanımlayalım. Web tabanlı API’lerin kullanım alanları HTML, SOAP API’leri için XML ve Rest API’leri için de JSON kullanılmaktadır. 

API Nerede Kullanılır? 

API nedir konulu içeriğimize, API nerede kullanılır sorusunu yanıtlayarak devam edelim. İstemci ve sunucu arasındaki iletişimi sağlayan API, web ve mobil uygulamalarda farklı amaçlar dahilinde kullanılmaktadır. API kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Facebook platformunun kullanıcılara ait verileri çekmesi durumunda
  • Kimlik bilgileriyle üye olunan sosyal medya platformlarının oturum açma izinlerinde
  • Hava durumu uygulamalarında
  • E-ticaret işlemlerindeki ödeme esnasında bankayla iletişime geçilmesi durumunda
  • Uygulamaların yazılım güncelleme dağıtımlarında
  • Borsa verilerinin anlık takip edildiği uygulamlarda
  • Konum verilerinin sağlanması durumlarında

API Kullanmanın Avantajları 

API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?
API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?

API kullanımı, sizlere her daim avantaj sağlayacaktır. Bu sayede mevcut araçları yönetmeyi veya yenilerini oluşturmayı basitleştirmiş olursunuz. API’lerin kullanıcılara sağlamış olduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • API, tüm verileri ortak bir sunucuyla paylaşmaz. Bunun yerine tek bir talep API sunuya gönderilir ve veriler de bu sayede daha güvenli şekilde iletilmiş olur. Yani API, kullanıcılar için bir güvenlik duvarı oluşturur. 
  • Süreçler ve işlemler, API sayesinde daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilir. Özellikleri ve işlevleri test etmeniz, bu sayede daha kolay şekilde gerçekleştirilir. 
  • API sayesinde programları daha kolay şekilde gerçekleştirmek mümkündür. Karmaşık yazılımsal süreçler bu sayede daha kolay şekilde çözülür ve yeniden kullanılması mümkün hale gelir. API kullanmanız sayesinde, tekrardan bir uygulama geliştirmenize de gerek kalmaz. Böylelikle yeni araçlar ve özellikler dahilinde çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Web site ve mobil uygulamalarınız, API sayesinde daha görünür hale gelecektir. 

API Türleri Nelerdir?

API türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Dahili API: Bu API türü, sadece belirli kişilerce kullanılan ve harici kullanıcılardan gizlenmek amacıyla etkinleştirilir. Şirketler, bu API saysinde sadece belirli bir departmanın kullanımına sunduğu alanları üçüncü taraf kişilere gizleyebilir. Çoğunlukla, yeniden kullanım ve üretim için tercih edilmektedir. 
  2. OPEN API: Bu API türü ise geliştiriciler ve diğer herkesin kullanımına açıktır. Puplic API veya da herkesin kullanımına açık API olarak bilinir. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere kendi içerisinde ikiye ayrılır. 
  3. Partner API: Birtakım ortaklıklar dahilinde iş yürüten şirketler, ortaklaşa sağladığı işlemleri her iki taraftan da görüntüleyip operasyon sağlayabilmek için Partner API’leri kullanır. Elbette ki bu API öyle herkese açık olarak nitelendirilmez. Bunu bir örnekle izah etmemiz daha doğru olacaktır. Bir e-ticaret sitesi ile kargo firması arasındaki iletişimin sağlanması, buna iyi bir örnektir. İşte tam da bu noktada, Partner API kullanılır. 
  4. Composite API: Birden çok veri veya hizmeti API’sı birleştirilir ve geliştiriciler tek bir aramada birkaç uç noktaya erişebilir. 

Mimar Yapılarına Göre API Çeşitleri Nelerdir?

Mimari yapısına göre API çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

REST API

  • Bu API, temsili durum aktarımı anlamına gelmektedir. Ayrıca Representational State Transfer’ın kısaltması olmakla birlikte, HTTP protokolü dahilinde çalışır. 
  • HTTP isteklerinde GET, POST, PUT, DELETE gibi işlevleri kullanır. 
  • Veri formatı olarak ise XML yerine JavaScript Nesne Gösterimi’ni (JSON) kullanır.
  • Modern web tabanlı uygulamalar oluşturmak amacıyla kullanılan bir mimari model olmakla birlikte, oldukça da kullanışlıdır. Bakım kolaylığı sağlaması, kolay entegre edilmesi ve yapısının ise hafif olması, REST API’nın en çok tercih edilen türlerden biri olmasını sağlamaktadır. 

SOAP

  • Simple Object Access Protocol’ün kısaltması olan SOAP, basit Nesne Erişim Protokolü anlamına gelmektedir. 
  • Yapısı gereği, daha sıkı bir güvenlik ve veri transferini mümkün kılar. 
  • XML formatı kullanılarak iletişim kurulmasını sağlayan bu mimari, REST API’ye göre daha zor yapılandırılır. 
  • Güvenlik yapısı ise oldukça güçlüdür. 

En Popüler API Servisleri Hangileridir?

API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?
API Nedir? API Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?

API’ler farklı özellikler dahilinde ücretli ve ücretsiz seçenekler dahilinde kullanıma sunulur. Kullanıcılar ise bu API’leri pazarlama, web sitesi, bankacılık, e-posta, mesajlaşma, sosyal medya, haber servisi, harita ve video alanlarında kullanır. 

Endüstri başta olmak üzere etkileşimde bulunabileceğiniz çok sayıda API türü mevcuttur. En popüler API servislerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Google API: Google, API sayesinde kendi uygulama ve web sitesinden dilediği gibi veri alabilir. Bunları da Analytics, Adsense ve Google Search gibi Google hizmetlerinde kullanır. 

WhatsApp API: Bu API sayesinde, web sitesine WhatsApp butonu eklenebilir. Aynı zamanda WhatsApp Business gibi şirket profilleri de oluşturulabilmektedir. Bu sayede mesaj gönderimi, entegrasyon ve benzeri işlemler sağlanabilir. Mesaj şablonlarını da yine bu kapsamda dilediğiniz gibi oluşturabilirsiniz. 

Facebook API: Web sitenize Facebook API ekleyerek, bu platform ile bağlantı kurabilirsiniz. Bir de Facebook API Key vardır ve bu da geliştirilerin web sitesine beğeni ve gönder butonları eklemesini sağlar. 

YouTube API: Burada ise YouTube kanalınıza ait verilerin erişimi mümkün olur. Platform deneyimini web sayfası, uygulama ve cihaza getirmenize olanak sağlayan bir API türüdür. 

Sıkça Sorulan Sorular

API Çekmek Nedir?

Bir uygulamanın işlevlerine uzaktan ya da dışarıdan erişilmesine imkan tanıyan arayüze API denir. Herhangi bir sunucusunun responsive demesine ve sunucu üzerindeki uygulamaya farklı platformlardan ulaşılmasını sağlar.

Telefonda API nedir?

Telefonda API, uygulama programlama arayüzüdür. Uygulama yazılımları arsında verilerin biçimlendirilmiş şekilde aktarılmasını sağlar. Burada tüm kullanıcıların servisle içerik alışverişi yapmasına olanak tanınır. 

API bankacılığı nedir?

API bankacılığı, farklı uygulama yazılımlarının birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan “Uygulama Programlama Arayüzü” anlamına gelmektedir. Müşterilerin üçüncü parti kuruluşların kendi uygulamalarından banka yazılımına erişim imkanı sağlar. 

API isteği nasıl atılır?

Öncelikle erişim belirteci bir HTTP isteğindeki yetkilendirme bilgisine eklenir. Sonra da Content-Type üst bilgisini Application/json olarak ayarlanır. Sonra da ilgili istek, İstek hizmeti REST API’sine gönderilir. 

API nedir konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Robotik kodlama nedir” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir