Ağ yöneticisi nedir ve ağ yöneticisi nasıl olunur konulu içeriğimize hoş geldiniz. Bu içeriğimizde sizler için önemli bir meslek olan ağ yöneticisi hakkında bilgi vereceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Bir kuruluşun bilgisayar ağını kurmak, güncel kalmasını sağlamak ve planlı bir şekilde işletmekten sorumlu kişiye ağ yöneticisi denir. Ağ yöneticisi kimdir diye soracak olursanız, bu kısa cevap yeterli olacaktır. Bazı büyük şirketler, birden fazla bilgisayar ve yazılım platformu kullanmaktadır. Bu kapsamda, farklı sistemleri koordine etmek ve birbirine bağlamak için de ağ yöneticisine ihtiyaç olur. Bu mesleği edinmek isteyen kişiler, her şeyden önce “ağ yöneticisi ne demek” sorusuna yanıt bulmalıdır. Sonrasında ise mesleğin gereksinimlerini öğrenmeye başlayarak, tecrübe kazanabilirsiniz.
Ağ Yöneticisi Nasıl Olunur?
Ağ yöneticisi nedir konu başlığımız dahilinde, şimdi de bu mesleğin şartlarını sizlerle paylaşalım. Ağ yöneticisi olmak için üniversitelerin bilişim veya mühendislik bölümlerini okuyabilirsiniz. Tabii bunlar şart olmamakla birlikte, işi öğrenme ve geliştirme konusunda size destek olacak adımlardır.

Genel olarak ise yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar bilimleri ve benzeri bölümleyi okuyan kişiler, bu kapsamda gerekli mesleki tecrübeyi edinebileceklerdir. Ayrıca kişi, bu alandaki tüm güncel bilgileri ve haberleri de kısa sürede öğrenmelidir. Bilgili, donanımlı ve pratik olmalıdır. Ekip çalışması konusunda da başarılı olmak, kısacası işini iyi yapan biri olmak gerekir. Tüm bunlar sağlandığında, gerisi zaten en verimli şekilde gelecektir.
Ağ Yöneticisi Nedir? Ağ Yöneticisi Ne İş Yapar?
Ağ yöneticisi olan bir kişi, yoğun şekilde çalışmaktadır. Teknoloji arttıkça, firmaların buna yönelik iş faaliyetleri de artış göstermektedir. Eğer siz de bu mesleğe atılırsanız, muhakkak iş bulabileceğinizi ve genel olarak şu sorumlulukları üstleneceğinizi bilmenizi isteriz;
- Müşteriye teknik destek sağlayacak personeli eğitmek.
- Son kullanıcının herhangi bir kaynağa erişmede sorun yaşamayacağından emin olmak,
- Ağlarda güvenliği sağlamak ve savunmasız veritabanını korumak için sistem geliştirmek,
- Etkin ve fonksiyonel ağ sistemleri tasarlamak,
- Bilgisayar ağlarını kurmak ve kontrollerini sağlamak,
- Ağın kararlaştırılmış erişim saatleri boyunca çalışır durumda olduğundan emin olmak,
- Sunucu, ağ uygulamaları ve ağ kaynaklarını yönetmek,
- Ağ depolama alanını yönetmek,
- Günlük yedeklemeler de dahil olmak üzere rutin ağ yönetimi görevlerini yerine getirmek,
- Ağın periyodik performans analizlerini yapmak ve yönetim departmanına rapor sunmak,
- Sistemlerin antivirüs, güvenlik duvarı ve ilgili yazılımlarını düzenli olarak güncellemek,
- Kimlik doğrulama ve yetkilendirmeyi ayarlarlamak.
Tabii sıralamış olduğumuz tüm bu iş sorumlulukları, firmalara göre değişiklik gösterecektir. Bu sebeple, iş başvurusu yapmadan önce sizden istenen görevleri büyük bir dikkatle dinlemeniz ve anlamanızı tavsiye ederiz.
Ağ Yöneticisi Olmak İçin Alınması Gereken Eğitimler

Ağ yöneticisi olmak için alınması zorunlu olan resmi eğitimler diye bir şey yoktur. Alınması size ekstra fayda sağlayacak resmi eğitimlerden ise elbette ki bahsedilebilir. Örneğin biraz önce, ağ yöneticisi olmak için okunması gereken bölümleri sıralamıştık. Üniversitelerin mühendislik ve diğer ilgili bölümlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca eğitim akademilerinin Network/Ağ Yönetimi sertifika programlarına da katılım sağlayarak bu alanda bilgi sahibi olabilirsiniz. Yeterli eğitimleri alıp kendinizi de geliştirdiğinizde, artık siz de bir ağ yöneticisi olarak çalışma hayatına atılabilirsiniz.
Ağ Yöneticisinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Ağ yöneticisi nedir konumuz dahilinde, şimdi de bu işi yapacak olan kişilerin bulundurması gereken özelliklere bir bakalım.
- Bu kişiler, öncelikle bilişim teknolojileri konusunda uzmanlık sahibi olmalıdır.
- Ağ sistemlerinde kullanılan yazılım ve donanım hakkında yetkin bilgi sahibi olmak,
- Arıza süresini azaltmak için acil durumlara zamanında yanıt verebilmek,
- Analitik düşünme yönü kuvvetli olmak,
- Değişen teknoloji taleplerine uyum sağlayabilmek için öğrenme tutkusuna sahip olmak,
- Üstün problem çözme becerisi sergilemek,
- Ekip çalışması ve yönetimine yatkınlık göstermek,
- Çoklu iş görevlerini önceliklendirebilmek,
- Belirlenen çalışma takvimi ve müşteri taleplerine uygun iş teslimi gerçekleştirmek,
- Hafta sonu ya da gece gibi değişken mesai dilimleri içerisinde çalışabilmek.
Ağ Yöneticisi Olmak İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Ağ yöneticisi olmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Bu işi yapacak olan kişilerin yaşlarından ziyade, sahip oldukları bilgi ve beceriye bakılır. Eğer o kişinin teknik yeterliliği ve iş tecrübesi varsa, en kısa sürede firmanın çalışma kadrosuna dahil edilir. Özellikle de teknolojiye yatkın olup genç yaşından itibaren de bu alanda ilerleme kaydetmek isteyen kişiler, ağ yöneticisi olma konusunda daha avantajlıdır diyebiliriz. Kişi ne kadar bilgi ve tecrübe sahibi olursa, maaşı da o denli yüksek olacaktır.
Ağ Yöneticisi Çalışma Alanları
Ağ yöneticisi nedir konumuz kapsamında, bu mesleğin çalışma alanlarından da bahsedelim. Bu işe yönelen kişilerin çalışma alanları geniştir. Büyük şirketler, bilgi teknolojileri departmanları için ağ yöneticisi pozisyonuna ihtiyaç duyarlar. Ayrıca şirketlerin merkez ofisleri veya da internet hizmet sağlayıcılarında çalışılması da mümkündür. Eğer bu alanda bilginiz varsa ancak bu bilgiyi yeterli seviyede görmüyorsanız, o halde ağ yöneticisi asistanı olarak görev alabilirsiniz.
Ağ yöneticisi, günümüzün en popüler meslek grupları arasında gösterilmektedir. Bu mesleğe atılmanız durumunda, şirketlerin ağ sistemlerini sorunsuz şekilde aktif tutmanız gerekir. Yine güvenlik açıklarının tespiti ve bu açıklıkların giderilmesi görevi de sizin sorumluluğunuzda olur. Siber saldırılara karşı firmaları korumak da ağ yöneticisi tarafından sağlanmalıdır. Bu görevler dahilinde finans, sağlık, eğitim, telekomünikasyon alanında da ağ yöneticiliğine ihtiyaç bir hayli fazladır.
Yani ağ yöneticisi çalışma alanları, genel itibariyle eğlencelidir diyebiliriz. Zira işini iyi yapan ve bilgi birikimi yüksek olan bir kişi, çalıştığı firmaya son derece verimli olacaktır. Verimli ve kaliteli bir hizmet de yüksek maaş anlamına gelmektedir. Buna dayanarak, ağ yöneticisi olarak görev alan bir kişinin çalışma hayatı dahilinde mutlu olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ağ Yöneticisi Çalışma Koşulları Nasıldır?

Ağ yöneticisi çalışma koşulları, stresli olarak ifade edilebilir. Zira bu kişiler, yoğun olarak çalışır ve firmaların web site sistemlerini sürekli olarak kontrol etmelidir. Olası herhangi bir sorun veya risk, ağ yöneticisi tarafından en kısa sürede tespit edilmelidir. Sonra da akabinde tüm bu sorunların giderilmesi sağlanmalıdır. Tabii bunları yaparken, aynı zamanda sistemlerin sürekli olarak kontrol altında tutulması da gerekmektedir. Sitelerin sürekli bir kontrol edilme ihtiyacı olacağı için ağ yöneticileri gece saatlerinde ve hafta sonlarında da mesai yapmak durumundadır. Hatta özel gün ve resmi tatil olarak belirlenen zamanlarda da yine bu kişilerin görevleri başında olması gerekir. Zira web sitelerine yönelik saldırılar ve yoğunluklar, en çok da özel günlerde olabilmektedir.
Ağ Yöneticisi Çalışma Saatleri
Ağ yöneticisi çalışma saatleri genel itibariyle esnektir. Standart bir çalışma saat aralığı olmayan bu meslek grubu, dönüşümlü olarak 24 saat boyunca mesai yapmalıdır. Hatta kişilerin bazı durumlarda mesai saatleri dışında da çalışması ve işlem yapması gerekebilir. Zaten firmalar, ağ yöneticisi pozisyonları için genelde tek kişiye görev vermezler. Bu alanda bir ekip kurup, ekibin üyelerinin ise dönüşümlü olarak çalışmalarına olanak tanırlar. Böylece ilgili pozisyonda yapılması gereken işlemler, anlık olarak sağlanabilir. Sistemlerin güncellenmesi, sorunların giderilmesi ve hataların tespiti gibi temel gereksinimler gerçekleştirilir.
Ağ yöneticisi nedir ve ağ yöneticisi nasıl olunur konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Özgün makale nedir, özgün makale nasıl yazılır” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.