1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Algoritma Nedir? Algoritma Nasıl Oluşturulur? 2025

Algoritma Nedir? Algoritma Nasıl Oluşturulur? 2025

Verimin Verimin -
406 0
Algoritma Nedir? Algoritma Nasıl Oluşturulur? 2025

Algoritma nedir konusunu açıkladığımız içeriğimize hoşgeldiniz. Belirli bir problemi çözmek veya da belirli bir amaca ulaşmak amacıyla çözüm yollarının detaylıca tasarlanmasına algoritma denir. Bu terim, sadece bilgisayar terimlerinde değil, hayatımızın tüm alanlarında bizimledir. Yapılan bir tatlı tarifinde bile belirli adımlar, aşamalar, yani algoritma vardır. 

Hayat içerisinde muhakkak bazı problemlerle karşılaşırız. Bu problemleri çözmek adına da birtakım problem çözme metotları uygularız. Algoritma ise işte tam bu anda devreye girer. Problemi çözmek adına izleyeceğimiz yolu basitleştirip anlaşılır hale getirdiğimizde, algoritma uygulamış oluruz. Çözümü sıralı şekilde yapmak, bize zaman ve kesin sonuçlar aldırır. 

Bir de bilgisayar algoritması vardır. Aslında bu konu, internette algoritmanın araştırılmasına yönelik daha ağır basmaktadır diyebiliriz. Yani birisi eğer algoritma konusunda araştırma yapıyorsa, bu bilgisayarın belirli görevi tanımlama ve çözmesi yönünde olan bir şeydir. Bilgisayarlar, problemleri çözme işlemlerini bir hesaba dökmek ve uygulamak adına, insanlar tarafından verilen talimatları izlemektedir. 

Algoritma Nedir: Nasıl Oluşturulur?
Algoritma Nedir: Nasıl Oluşturulur?

Algoritma nedir sorusunu detaylı şekilde yanıtladık. Peki algoritma nasıl oluşturulur? Şimdi de onun yanıtını verelim. Algoritma oluşturmak için öncelikli olarak çözülecek olan problemin tüm olasılıklar dahilinde irdelenmesi gerekmektedir. Yani burada, olabildiğince az komutla olabildiğince doğru ve hassas verilerin işlenmesi hedeflenir. Bunun için de doğru yollar aranır.

 

Tamamlayıcı isimlerin de belirlenmesiyle birlikte, algoritmanın her bir işlemine numara verilir. Problem çözümünde kullanılacak veriler ile işlenecek veriler girilir, sonrasında da başka ortamlara alınır. Yapılacak işlemlerle birlikte kullanılması hedeflenen yöntemler de açık şekilde verilir. Son adım olarak, bulunan tü sonuçlar görüntülenip belirli ortamlarda saklanır. 

Problem çözümü için hazırlanan herhangi bir algoritma, çözüme yönelik tüm ayrıntıları sıralı olarak anlatmalıdır. Tüm bunların esnek olması, değişiklik ve güncellemelere de uygun olması gerekir. Algoritma programlamaya da uygun olup, herhangi bir programlama diline bağlı kalmaması gerekir. 

Algoritma Ne İşe Yarar?

Algoritmaya genel itibariyle şu sebeplerden ötürü ihtiyaç duyarız;

  • Ölçeklenebilirliği anlamamıza destek sağlar. Her türlü dünyevi sorunlarımız, algoritma sayesinde en hızlı sayesinde analiz edilir ve çözüm yollarına girmemiz kolaylaşır. 
  • En büyük problemleri bile algoritma sayesinde daha küçük adımlara bölebiliriz. 
  • Eğer algoritma yazabiliyorsanız, problem çözme kapasiteniz de gelişmiş demektir. Ayrıca bir sorunu algoritma sayesinde çözümlerseniz, bu aynı zamanda daha başka sorunları da çözebileceğiniz anlamına gelir. Bunu internet dilinden ele alırsak, Python ile çözülebilecek problemler, aynı zamanda JavaScript ile de çözülebilir. 
  • Algoritmayı doğru şekilde seçtiğinizde bellek, depolama, ağ ce diğerleri gibi kaynakları da en doğru şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.  

Algoritma Neden Önemlidir?

Algoritma Nedir - Algoritma Neden Önemlidir?
Algoritma Nedir – Algoritma Neden Önemlidir?

Algoritma nedir konumuz kapsamında, şimdi de sizlere algoritmanın öneminden bahsedeceğiz. Veri arama sıralamasından tutun ki kullanıcı arayüzü tasarımlarına kadar her bir şey, algoritmalarla çözümlenmektedir. Bilgi işlemlerini algoritma ile optimize edebilir, aynı zamanda kötü amaçlı yazılımları da yine algoritma sayesinde çözümleyebilirsiniz. Yani bu sistem, hem teorik ve hem de pratikte işimize yaramaktadır. 

Algoritmanın Teorik Önemi

Gerçek dünyadaki problemler, en iyi şekilde analiz edilmeli ve çözüm için süreçler oluşturulmalıdır. Analiz edilen problemler, teorik yönlerden ele alınmış olmakla birlikte, elbet bir çözüme de kavuşturulacaktır. 

Algoritmanın Pratik Önemi

Algoritma nedir konusunda, bir de bu kavramın pratik önemine bakalım. Az önce bahsettiğimiz teorik uygulama, pratik uygulama olmadan hiçbir işe yaramaz. Yani algoritma, pratik ve teorik olarak düşünülmesi gereken bir kavramdır. 

Algoritma Nasıl Çalışır?

Algoritmanın içeriğinde üç farklı adım vardır. Bunlar sırasıyla girdi, hesaplama ve çıktı olarak tanımlanabilir. Hesaplama sürecinin başlatılması için bir algoritmanın beslediği verilere girdi denir. Hesaplama süreci, sonrasında aritmetik, karar verme ve tekrarı uygulama olarak verileri besler. Hesaplamalı karar verme konusunda birçok algoritmanın geçmiş bilgileri kullandığını da ifade edebiliriz. Çıktı sürecinde ise algoritmanın sonucunun ifade edildiği söylenebilir.  

Algoritma Faktörleri Nelerdir?

Algoritmanın bazı faktörleri vardır. Bu faktörler, algoritmanın başarısını etkiler. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Girdi verilerinin kaliteli olması, algoritmanın doğru sonuçlar vermesini sağlar.
  • Veri setinin boyutu, algoritma performansını etkiler. Algoritmanın işlem süresi, büyük veri setlerine bağlı olarak azalıp çoğalabilir. 
  • Hesaplama süresi ve kaynak gereksinimleri konusunda algoritmanın karmaşıklığı oldukça etkilidir. 
  • Algoritmanın problem çözme konusunda uygun olması gerekir. Tek bir algoritma, öyle her problem için uygun değildir. 
  • Belirli bir işlemin çözülmesinde, algoritmanın işlem süresi de çok önemlidir. Bazı problemlerin çözümü için hızlı olmak gerekirken, bazı problemler ise daha detaylı şekilde ve dikkatlice çözülmelidir. 
  • Algoritmanın doğru sonuçlar üretmesi gerekir. Hassas hesaplamalar ve karar verme problemleri konusunda alınacak doğru kararlar oldukça önemlidir. 
  • Kullanılan verilerin gizliliğinin korunması da yine oldukça önemlidir. Kişisel verilerin söz konusu olduğu durumlarda, algoritmanın veri gizliliği kesinlikle sağlanmalıdır. 

Günlük Yaşamda Algoritma Örnekleri

Günlük Yaşamda Algoritma Örnekleri
Algoritma Nedir – Günlük Yaşamda Algoritma Örnekleri

Algoritma nedir konusunda, buna bir de günlük yaşantımızdan örnek verelim. İşte karşınızda, günlük yaşamda algoritma örnekleri;

  • Yüz Tanıma
  • Spotify
  • Google Arama
  • Facebook
  • Çevrimiçi Alışveriş
  • Tarifler
  • Trafik İşaretleri
  • Otobüs Saatleri
  • GPS

Algoritmada Kullanılan Operatörler

Bilgisayar dilinde, işlemleri belirtilen simgeler “operatör” olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda en çok kullanılan operatörleri ise aşağıda sizler için sıraladık. Kullanılan bu diller, farklı programlama diline göre değişiklik gösterecektir. 

Matematiksel Operatörler
+ toplama
çıkarma
. tam ve ondalıklı kısımları ayırma
/ bölme
* çarpma
^ üs alma
Karşılaştırma Operatörleri
= eşittir
<> eşit değildir
< küçüktür
> büyüktür
=> veya >= büyük eşittir
<= veya =< küçük eşittir
Mantıksal İşlem Operatörleri
değil
. ve
+ veya
Alfasayısal Operatörler
+ birleştirme
Genel İşlem Operatörleri
= aktarma
( ) parantez
Küme İşlem Operatörleri
+ birleşim
fark
* kesişim
= eşit
<> eşit değil
=> veya >= sağdaki küme, soldakinin alt kümesi
<= veya =< soldaki küme, sağdakinin alt kümesi

Algoritma nedir, algoritma nasıl oluşturulur konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Analitik ne demek ve analitik düşünce nedir konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir