1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır? Ölü Piksel Nedir? 2025

Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır? Ölü Piksel Nedir? 2025

Verimin Verimin -
439 0
Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır? Ölü Piksel Nedir?

Ölü piksel testi nedir? Ölü piksel testi nasıl yapılır? Bilgisayar monitörü, televizyon, cep telefonu ve benzeri ekranlara karşılaşılan sorunlardan biri de ölü piksel sorunudur. Genellikle koyu renklerden oluşan ölü pikseler, açık ve parlak renk tonlarında direkt olarak belirginleşir. Bunlardan en çok karşılaşılanı ise siyah ölü pikseldir. Tabii aynı zamanda beyaz ölü pikselin varlığından da bahsetmek mümkündür. İzlediğiniz dizi ve filmlerde, ekranda hiç değişmeyen siyah ve beyaz noktalar görebilirsiniz. İşte bunlar, ölü piksellerdir. Ölü piksel testi yaparak, bunun gerçekten de bir sorun olup olmadığını anlamanız mümkündür. 

Farklı cihazlarında ekranlarında ölü piksel olup olmadığını anlamanız için bu konuda kullanılan cihazlardan yardım almanız gerekir. Ölü piksel testi, cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler ve televizyon ekranlarında yapılabilir. Oldukça kolay bir işlemdir ve yalnızca birkaç dakikanızı alır. İnternetteki testlerden faydalanarak da ölü piksel testi yapmanız mümkündür. Bu da yine basit bir arama ile mümkün olacaktır. Ölü piksel testi siteleri, ekranınıza farklı renkleri getirip, sizden de bu renkleri teşhis etmenizi isteyecektir. Böylece, ölü piksel testini başarıyla tamamlayıp bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Ölü Piksel Nedir?

Ölü Piksel Nedir?
Ölü Piksel Nedir?

LCD ekranların yapısı gereği yaşayacağı problemlere ölü pikseller denmektedir. Bu ekranlar, farklı zamanlardan farklı renkler veren piksellerden oluşmaktadır. Her bir karede piksellere farklı komutlar verilir ve böylece ekranda görüntü yansıması sağlanır. İşte bu pikseller, bazen de farklı sebeplere bağlı olarak çalışmayı durdurur. Yani piksele komut gitmez. Hatalı olan pikseller, hep aynı kalır ve hiçbir değişim göstermez. Bu da ekranın görüntü akışında bir bozukluğun olmasına sebebiyet verir.  

Ölü Piksel Testi Ne Zaman Yapılır?

Ölü piksel testi, birkaç farklı sebebe bağlı olarak yapılabilmektedir. Bu testin yapılış amacı, öncelikli olarak ekrandaki işaret ve desenlerden rahatsızlık duyulmasıdır. Yeni bir elektronik ürün aldığınızda da ölü piksel testi yapmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Böylece satın alacağınız cihazın ekranında herhangi bir sorun olup olmadığını hemen anlayabilirsiniz. 

Ekran için ölü piksel testi dilediğiniz her anda yapılabilir. Ayrıca ölü piksel testi yapmak ekrana zarar vermez. Gerekli duyduğunuz her anda, uygun testlerle ekran sağlığını ölçebilirsiniz. Kullanıcılar daha çok yeni aldıkları ekranlar dahilinde ölü piksel testi yapmayı tercih ederler. Tabii kullandığınız zihazlara belirli zaman aralıklarında ölü piksel testi yapmak da yine kesinlikle sizin faydanıza olacaktır. 

Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır? 

Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır? 
Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Ölü piksel testi, birkaç adım dahilinde yapılabilmektedir. Bu süreci genel olarak şu şekilde ifade edebiliriz;

  1. Gerekli Araçlar ve Yazılımların Kullanılması: Ölü piksel testi yapmak için öncelikle gerekli araçlar ve yazılımlara ihtiyacınız olacaktır. Basit bir arama ile bu yazılımlara erişim sağlayabilirsiniz. 
  2. Ortam Hazırlığı ve Ekran Ayarları: Ekranınızı temizlemek, ölü piksel testi öncesi mutlaka yapmanız gereken bir işlemdir. Cihaz ekranlarına yapışan tozlar, tarayıcılar tarafından ölü piksel olarak tanımlanabilir. Ekranınızı temizlediğinizde ise bunun önüne gelmiş olursunuz. Sonra da tarayıcıyı tam ekran haline getirip, testi o şekilde başlatmalısınız. Windows bilgisayarlarda F11 tuşu ve Mac bilgisayarlarda ise Shift+Apple+F kısayollarını kullanabilirsiniz. Dokunmatik ekranlara da ekrana çift dokunmak, tam ekrana geçiş yapmanız için yeterlidir. Ölü piksel testini kolay ve başarılı şekilde tamamlamak istiyorsanız, cihaz parlaklığını da sonuna kadar açmanız gerekmektedir. 
  3. Renk Geçişleri ve Test Süreci: Ölü piksel testinde ekranın parlak olması gerektiğinden bahsetmiştik. Ekranlardaki LCD renkler kırmızı, yeşil ve mavidir. Bu renkleri her gördüğünüzde, ekran piksellerine basarak ilerlersiniz. Böylelikle bir sorun olup olmadığına o an tanıklık edersiniz. Tüm bu işlem birkaç dakika boyunca devam eder. 
  4. Test Sonuçlarını Değerlendirme: Ekranda yaptığınız test sonucunda ölü piksel olduğunu gözlemlediyseniz, bu durumda da ölü piksel canlandırma yöntemlerini uygulamanız gerekecektir. Bu sorunun genel bir çözümü olmamakla birlikte, kullanılan ekranların başına da sıklıkla gelebilme potansiyeline sahiptir. Cihazınız henüz garanti kapsamındaysa, yaşadığınız ölü piksel sorunu karşısında değişim isteyebilir veya cihazı garantiye tamir için yollayabilirsiniz. 

Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır? Ölü Piksel Nedir? Konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Algoritma Nedir? Algoritma Nasıl Oluşturulur? konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Ölü Piksel Sorununun Çözümü Var mı?

Bu sorunun tamiri yoktur. Zira LCD ekran yapısının bozulması, günümüz teknolojisi ile tamir edilemez. Cihazınızda bu sorunun meydana gelmesi durumunda, cihaz ekranının yenilenmesi gerekmektedir. Ölü piksel sorunu, cihaz dahilinde ayıp ya da kusur olarak kabul edilmektedir. Yani böyle bir sorundan muzdarip olduğunuzda, cihazın iadesinin veya ücretsiz ekran değişiminin yapılması gerekmektedir. 

İnternet üzerinde yer alan ölü piksel düzeltme videolarını da görebilirsiniz. Bu videoları çeken kişiler, ilgili sorunu çözümlediklerini iddia ederler. Ancak böylesi videoların hiçbir şekilde etkili olmadığını da bilmenizi isteriz. Ölü piksel sorunu, bazı durumlarda ise tamamen geçicidir. Nadiren karşılaşılan bu durum, kendi kendine düzelebilmektedir. Ekranınızda bu sorunu tespit etmeniz durumunda, bir süre bekleyip sorunun geçici olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir. Geçici olarak bozulan pikseller, ekrandan silinecektir. 

Takılmış piksel sorunu da yine bu süreçte meydana gelebilmektedi. Kırmızı, mavi ve yeşil renklerden bir tanesini görüntülerden sorun yaşanır. Hatta bu sorun, ölü piksel sorunu ile de karşılaştırılabilmektedir. Tabii takılmış piksellerin düzeltilmesi mümkündür. İnternet üzerinden araştırma yaparak, ekran düzeltme yazılımlarını kullanabilirsiniz. Sürecin sonunda ise takılmış piksel sorunundan kurtulabileceksiniz. 

Hatta ölü piksel sorunu hakkında sizlerle bir paylaşımda daha bulunmak isteriz. Teknik servislerin bu sorun için herhangi bir çözüm yok dediğini sizlere belirtmiştik. Ancak bazı kullanıcılar, ekran değişimi yapmadan da ölü piksel sorununa çözüm bulduklarını ifade etmektedir. Bunun da yine her daim aklınızda olmasını diliyoruz. 

Ekranda Ölü Piksel Oluşmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Cihazınızın ekranında ölü piksel sorununun meydana gelmemesi için izlemeniz gereken birtakım yollar vardır. Özellikle de laptop cihazları ele alırsak, bu cihazlarda meydana gelen ölü piksel sorununun herhangi bir çözümü mevcut değildir. Yani bu cihazları kesinlikle tedbirli kullanmanız gerekir. Ekran sağlığını koruduğunuzda, bu tarz sorunlarla elbette karşılaşmazsınız. Ekranın alacağı darbeler ve ekran üzerinde biriken tozlar, ölü piksel sorununa sebebiyet verebilmektedir.  

Monitör gibi sabit durması gereken ekranların oynatılması durumunda da ölü piksel sorunu meydana gelebilir. Ekranların hareket ettirilmesi, iç aksamlarının elektrik yüklerinde hareketlenmeye yol açar. Bu da harekete geçen yüklerin LCD ekranlarının yapısına zarar vermesine neden olur. Yine televizyonlarda da bu hususa en iyi şekilde dikkat edilmesi gerekir. 

Su da yine elektronik cihazların yapısını bozabilir. Bunun önüne geçmek için televizyon, laptop, ve benzeri cihazların su temasından uzak tutulması gerekmektedir. Ekrana su sıçrarsa, en kısa sürede yumuşak bir bez yardımıyla ekranı silmeniz gerekir. Cihazın uzun süre nemli bir ortamda tutulması da yine piksellerin ölmesine sebep olmaktadır. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir