1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Verimin Verimin -
305 0
Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Bluetooth nedir konulu içeriğimize hoşgeldiniz. Bu içeriğimizde sizler için önemli bir teknolojik gelişim olan Bluetooth hakkında bilgiler sunacağız. Teknolojik cihazların birbiriyle kablosuz şekilde etkileşim kurmasını mümkün kılan Bluetooth, içerik aktarımlarının da kolay bir yoludur diyebiliriz. Yüksek bir işlevselliğe sahip olmasının yanı sıra, teknolojik cihazların kullanımı konusunda da bizlere ciddi anlamda kolaylık sağlamaktadır. Peki tam anlamıyla Bluetooth nedir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı…

Bluetooth Nedir? 

Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Türkçe anlamı “mavi diş” olan Bluetooth, kablo bağlantısına gerek duyulmaksızın kurulabilen kısa mesafe radyo frekansı teknolojisidir. İlk olarak 1994 yılında Ericsson tarafından geliştirilen Bluetooth, cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak amacıyla kullanılmıştır. Şimdilerde ise bu teknoloji sayesinde aynı işlevi bilgisayarlarda da gerçekleştirmek mümkündür. Bluetooth sayesinde cihaz arasında anlık bağlantı kurarak aktarım sağlayabilirsiniz. 

Bluetooth Nasıl Kullanılır? 

Bluetooth nedir sorusunu yanıtladık. Şimdi de bu teknolojinin nasıl kullanıldığına bir bakalım. Günümüzdeki kullanımı birden fazla özelliği mümkün kılan Bluetooth, cihazlar arasında veri ve bilgi aktarımının mümkün kılındığı bir teknolojik gelişimdir. İki cihaz, Bluetooth bağlantısı ile birbirine kolay şekilde entegre edilebilir. Cihazlarda bu özelliğin kullanılması için her iki tarafda da Bluetooth aktif edilmelidir. Ayrıca cihazların birbirine fiziksel olarak da yakın konumda bulunması gerekir. Bu mesafe, ortalama olarak 10 metreyi geçmemelidir. Bu sayede, Bluetooth kullanarak en az güç tüketimi harcayarak ses, görüntü, video veya da dosya aktarımı sağlayabilirsiniz. 

Esas amacı hızlı iletişimi sağlayan Bluetooth, birkaç farklı özellik dahilinde kullanılabilir. Cihazların Bluetooth özelliğini açıp, sonra da birbiriyle eşleştirmeniz yeterli olacaktır. Sonrasında ise iki cihaz arasında ses, resim, video ve hoparlör aktarımı sağlayabilirsiniz. 

Bluetooth Speaker Ne Demek?

Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Bluetooth da yıllar geçtikçe kendini geliştirdi ve kullanım kapsamını artırdı diyebiliriz. Örneğin bu gelişimler esnasında ortaya çıkan Bluetooth Speaker, eski versiyona göre veri aktarımlarının çok daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Bluetooth 4.2 teknolojisine göre çok daha hızlı ve geniş bir etki alanına sahiptir. Bir diğer adıyla da Bluetooth 5.0 olarak bilinen Bluetooth Speaker, daha uzun süreli bir batarya ömrüne sahiptir. Aynı zamanda mesafe genişliğinin de artmasıyla birlikte, akıllı saat, Bluetooth hoparlör ve benzeri teknolojik cihazların kullanımı da kaliteli hale getirmektedir. 

Aynı zamanda Bluetooth hoparlör olarak da bilinen speakerler, daha çok müzik dinlemeyi seven kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Suya karşı da oldukça dayanıklı olmasının yanı sıra, ses seviyesi yüksek olan özel tasarımlar için de geliştirilip kullanılmaktadır. 

Bluetooth Versiyonları Nelerdir?

Şimdi de Bluetooth versiyonlarına bakalım. 

  • Bluetooth 1.x = Bluetooth, ilk olarak RS-232 veri kablolarına kablosuz bir alternatif olması amacıyla geliştirildi. 1994 yılından itibaren hayatımıza giren Bluetooth teknolojisi, ilk versiyonunu ise 1998 yılında tanıttı. Transfer hızı 1 Mbps olan ilk versiyonlar, 1 GB boyutundaki dosyayı yaklaşık 2 saat içerisinde transfer edebilmekteydi. 
  • Bluetooth 2.x = Birinci nesil Bluetooth teknolojisinin üzerine birkaç yenilik daha getirildi ve 2004 yılında Bluetooth Special Interest Group tarafından Bluetooth v2.0 yayınlandı. Bu versiyon, 1 GB boyutundaki dosyayı ortalama olarak 50 dakika içerisinde transfer etmekteydi. 
  • Bluetooth 3.x = SIG Bluetooth v3.0’ın geliştirilmesiyle birlikte, 2009 yılından itibaren adeta çağ atlanmıştır diyebiliriz. Teknoloji HS yani High-Speed (Yüksek Hız) denilen bir veri transfer teknoloji ile duyurulan Bluetooth 3.x, teorik 24 MBPS veri transfer hızına ulaşmayı başardı. Bluetooth 3.0 ile teorik olarak 1 GB boyutundaki dosyanın 5 – 6 dakika içerisinde aktarılabilmesi mümkün hale geldi. 
  • Bluetooth 4.x = Tarihler 2010 yılını gösterdiğinde, Bluetooth v4.0 teknolojisiyle tanıştık. Low Energy (LE) denilen düşük enerjili cihazlardan veri toplanmasını mümkün kılan bu versiyon, giyilebilir cihazlarda yaygın olarak kullanıldı. Düşük enerji ile çalışıyor olmasının yanı sıra, Bluetooth kullanımının bu versiyonla birlikte çok daha konforlu hale getirildiğini söyleyebiliriz. Kullanıcılar, en büyük boyutlardaki içerikleri bile çok kısa sürelerde aktarma fırsatını elde etti, güç tüketimi ve güvenlik konularında ise amaçladığı standartlara ulaşabildi diyebiliriz. 
  • Bluetooth 5.x = İlk olarak 2016 yılında duyurulan Bluetooth 5.x teknolojisi, bir önceki versiyonu ile karşılaştırıldığında bundan daha hızlı ve uzun iletişim mesafesine sahipti. Bu Bluetooth versiyonunun teorik etki mesafesi ise 300 metredir. Yani tüm mevcut alan içerisindeki kişiler, Bluetooth 5.x sayesinde dosya aktarımlarını çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. 

Bluetooth ile WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bluetooth ile WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bluetooth ile WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kullanıcılar tarafından merak edilen bir soruyu daha çözüke kavuşturalım. Bu soru, Bluetooth ile WiFi arasındaki temel farkların neler olduğu yönündedir. Benzerlikleri ve farklılıkları bulunan bu teknolojileri özellikleri bakımından ele alalım.

Parametre Bluetooth Wifi
Sıklık 2,4 GHz 2,4, 3,6, 5 GHz
Amaç Kısa mesafeli cihazdan cihaza iletişimde kullanılır. Yerel alan ağı ve internet erişimi.
Menzil 30 feet’e kadar Birkaç yüz fit
Veri Aktarım Hızı 2 Mbps’ye kadar 1 Gbps’ye kadar
Bant genişliği Düşük (800 Kbps) Yüksek (11 Mbps)
Güç Tüketimi Düşük Yüksek
Güvenlik Daha az güvenli Daha Güvenli
Maliyet Daha ucuz Daha pahalı
Teknik şartname yetkisi Bluetooth SIG IEEE, WECA
Geliştirme yılı 1994 1991
Uygulamalar Çevresel cihaz bağlantısı, IoT ve giyilebilir cihazlar Geniş kablosuz ağ, internet erişimi.

Bluetooth Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Bluetooth nedir konulu içeriğimizde, bu konuda en çok sorulan soruları ve cevaplarını şu şekilde sıralayabiliriz. 

Bluetooth Ne İşe Yarar?

Kablosuz bir teknoloji olan Bluetooth, dijital cihazlar arasında kablosuz iletişimin kurulabilmesini sağlar. Kısa menzilli bir teknoloji olmasının yanı sıra, veri aktarımını en kısa sürede gerçekleştirme olanağını da bizlere sunmaktadır. Bluetooth kablosuz teknolojisi, kullanıcılara 300 metrelik mesafeye kadar cihazları bağlama ve dosya aktarma fırsatı sunar.

Wifi Ve Bluetooth Arasında Ne Fark Vardır?

Bluetooth ve WiFi arasındaki en temel fark, kullanım menzilidir. Yani Bluetooth daha kısa menzilli kablosuz iletişimler için tasarlanmıştır. WiFi ise daha uzun menzilli kablosuz yerel ağı mümkün kılar. Bluetooth kullanırken daha az güç kullanımına ihtiyaç duyarız. Bu sayede pille çalışan cihazlar için son derece uygun bir kullanım söz konusu olur. WiFi ise daha hızlı veri aktarım hızı sunmasının yanı sıra, Bluetooth’a göre daha fazla güç tüketimine ihtiyaç duyar. 

Bluetooth internet olmadan çalışır mı?

Evet, herhangi bir internet bağlantısı olmadan da Bluetooth özelliğinin aktif edilerek kullanılması mümkündür. Cihazlar, WiFi bağlantısı kullanmak durumunda kalmadan, sadece radyo dalgalarını kullanarak aktarım sağlayabilir. 

Bluetooth sürekli açık kalırsa ne olur?

Bluetooth’un sürekli açık olması, batarya ömrünü kısaltmaz veya cihaza herhangi bir zarar vermez. Sadece cihazın şarjı biraz daha kısa sürede tükenir. Eğer yeni nesil bir telefona sahipseniz, Bluetooth özelliğinin bu telefon üzerindeki etkileri en az seviyede olacaktır. 

Bluetooth bağlantısı güvenli mi?

Bluetooth kullanımı, göreceli güvenlik açıklıklarını da beraberinde getirebilir. Yani kablosuz bağlantı aracılığı ile aktarmayı düşündüğünüz hassas bilgileriniz için daha farklı bir veri iletim yöntemi seçebilirsiniz. 

Bluetooth ile internete Bağlanılır mı?

Evet, Bluetooth Kişisel Alan Ağı (BTPAN) özelliği sayesinde cihazlar arasında kablosuz internet bağlantısını paylaşabilirsiniz. Bu özellik, WiFi kullanımının alternatifi olarak ön plana çıkmaktadır. 

Bluetooth en fazla kaç metre çeker?

Bluetooth için ortalama etki alanı 10 metredir. Tabii en sonki Bluetooth sürümleri dahilinde bu alan 300 metreye kadar çıkabilmektedir. Ancak daha sağlıklı bir kullanım ve sorunsuz veri aktarımı için bu mesafenin 10 metrede tutulması tavsiye edilmektedir. 

Bluetooth telefona zarar verir mi?

Bluetooth bağlantısının telefona hiçbir zararı yoktur. Kısa mesafeli frekanslara sahip olan Bluetooth bağlantısı, cihazlar için herhangi bir zarar teşkil etmez. 

Bluetooth aynı anda kaç cihaza bağlanabilir?

Yerleşik Bluetooth özelliğini kullanarak aynı anda yalnızca bir cihaza bağlanabilirsiniz. 

Bluetooth nedir konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız WhatsApp Business nedir konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir