İnternet dünyasının en çok merak edilen sorularından biri olan VPS nedir konusu hakkında sizleri bilgilendireceğimiz içeriğimize hoşgeldiniz. Herhangi bir site kurulmak istendiğinde, bu süreçte VPS kavramıyla karşılaşırsınız. VPS açılımı “virtual private server” olarak bilinir. Bu teknoloji, internet siteleri için oldukça önemlidir.
Peki tam anlamıyla VPS nedir? VPS ne işe yarar ve neden önemlidir? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı…
VPS Nedir?

Öncelikle VPS nedir sorusunu yanıtlayıp, konumuza hızlıca giriş yapalım. Sanal bir sunucu olan VPS, fiziksel bir sunucunun içerisinde yer alır. Yani fiziksel bir sunucunun içinde çok sayıda sanal sunucu (VPS) vardır. Kendi işletim sistemine sahip olan her bir sanal sunucu, bellek ve disk alanı gibi özelliklere de sahiptir. İnternet sitesi ve uygulama geliştirmek için gerekli olan tüm kaynaklar, VPS’de mevcuttur. Ancak fiziksel sunucunun diğer kaynakları ile bu kaynakların paylaşılması olanaksızdır.
Bir sunucu içerisinde farklı internet siteleri barındırılabilir. Bu, her bir sunucunun diğer hesaplardan bağımsız olarak çalışmasını ve aynı makinede depolanmasını sağlar. Kullanıcılar, sanallaştırma teknolojisini kullanarak kendilerine ait özel kaynaklara sahip olabilirler. Projenisin esneklik ve bağımsızlığı için sunucunuza root erişimi sağlamanız çok önemlidir.
VPS Ne İşe Yarar?
Kullanıcılar, VPS ne demek ve ne işe yarar sorularını sıklıkla merak etmekte ve araştırmaktadır. Sanal bir sunucu olan VPS, internet sitesi ve uygulamaların ihtiyaç duyduğu tüm kaynakları onlara sağlamaktadır. Fiziksel sunucunun kendi içinde çalışan farklı sanal sunuculara bölünmesidir. Bu sanal sunucuların kendilerine ait işletim sistemleri, bellek ve disk alanları da mevcuttur.
VPS Server’in Özellikleri Nelerdir?
VPS, çok gelişmiş bir yapıya sahiptir. Bu gelişmişliği, ona farklı özellikler kazandırmıştır. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Belirli bir bellek alanı, depolama alanı ve bant genişliği mevcuttur.
- Bütün bir sunucu kiralamaya göre daha az maliyetlidir.
- Kullanıcılar açısından daha güvenlidir.
- Orta ölçekli trafiğe sahip kullanıcılar için oldukça idealdir.
VPS Server’in Avantajları Nelerdir?
VPS nedir konumuz kapsamında, şimdi de VPS özelliklerine bakalım. Kullanıcıların çok işine yarayacak VPS server özellikleri şunlardır;
- Fiziksel bir sunucunun sanal olarak ikiye bölünmesi, VSP olarak bilinir. Böylelikle kullanıcıların kendi işlemleri, verileri ve uygulamaları özel olarak kullanılabilir.
- Kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre özelleştirme yapabilirler. Bellek, işlem gücü ve depolama gibi özellikler bu kapsamda rahatlıkla ayarlanabilmektedir.
- Daha yüksek işlem gücü ve daha yüksek bellek sunulması sayesinde performans da her daim yüksek tutulur.
- Kullanıcı verileri ve işlemleri, VPS sayesinde her daim güvendedir.
- Esnek şekilde yapılandırma özelliği de mevcuttur. Böylece daha fazla depolama alanı elde edilir ve işlem gücü eklenir.
- VPS’ler, kullanıcılara root yani kök erişimi sunmaktadır. Bu sayede, kullanıcıların kendi internet sitelerini ve uygulamalarını çalıştırması mümkün olur.
- Her bir VSP sunucu, kendine ait IP adresiyle işlev gösterir. Bu da kullanıcıların kendi internet siteleri ve uygulamalarını çalıştırmasını sağlar.
- Kontrol paneli sunulması sayesinde kullanıcıların değişiklik yapma olanağı mümkündür.
- Fiziksel sunucu içerisindeki VPS’ler, birbirinden izole haldedir. Böylece VPS kaynaklarının ve performanslarının diğerlerinden etkilenmesinin önüne geçilir.
VPS Server Kimler İçin Kullanışlıdır?

VPS hosting, özellikle de orta ölçekli ve küçük işletmeler için çok avantajlıdır. Belirli standartlardaki trafik oranları, burada en iyi şekilde yönetilebilir. Üstelik tüm bunları, fiziksel bir sunucuya denk olacak şekilde gerçekleştirir. Tabii işlev ve maliyetler göz önünde bulundurulduğunda, VPS bu konuda daha avantajlıdır diyebiliriz. O halde siz de web siteleriniz için bu sunucuyu tercih edebilirsiniz.
VPS ile Diğer Server Türlerinin Karşılaştırması
VPS ile diğer server türlerinin karşılaştırması şu şekilde sıralanabilir;
VPS ile Paylaşımlı Hosting Karşılaştırması
- VPS sunucu, paylaşımlı hostinge göre çok daha az sayıda site barındırılmasına olanak tanır.
- VPS trafik dalgalanmaları, paylaşımlı hosting trafik dalgalanmalarına göre daha iyi tolere edilebilir.
- Paylaşımlı hostingten VPS’e geçiş yaptığınızda, site performansınızda genel bir artış ve iyileşme göreceksiniz.
- VPS’in belirli sunucu kaynakları, siteniz için ayrılmıştır.
- Güvenlik konusunda ise VPS paylaşımlı hostinge göre daha avantajlıdır. Sunucu güvenliği bakımından her ne kadar paylaşımlı hosting daha sağlıklı olsa da sunucu içerisindeki sitenin zarar görmesi durumunda bu sizleri de etkileyecektir.
- VPS siteler, bulundukları konumda yalıtılmış bir haldedir. Bireysel güvenlik önlemlerini uygulayabilme fırsatınız vardır ve bu sizlere paylaşımlı hostingten daha yüksek düzeyde güvenlik sağlar.
VPS ile VDS Sunucu Karşılaştırması
- VPS ve VDS sunucular, sanal sunucu olarak bilinir. Kaynakları kullanıcılara tahsisi sağlar ancak VDS bir site, diğer sitelerin kullanmadığı kaynakları paylaşmaz. Bu da VPS ile VDS farkı olarak daima öne çıkar.
- VDS ile VPS’in ortak özellikleri arasında, root erişimi yer alır.
- VDS web siteleri, birbirlerinin performanslarını etkilemezler.
- Maliyet açısından da VPS, VDS’e göre daha uygun fiyatlıdır.
VPS ile Dedicated Sunucu Karşılaştırması
- Tüm kaynakların size ayrıldığı, maksimum performans ve güvenliği garanti eden fiziksel sunucuya dedicated sunucu denir.
- Dedicated sunucuların bakımı ve yönetimi için teknik beceriye sahip olmanız gerekir.
- Dedicated sunuculara root erişimi vardır ve sunucu yazılımı üzerinde de etkiye sahip olabilirsiniz. Bu yönden, VPS ile aralarında benzerlikler söz konusudur.
- Özellikle de şirktirler için dedicated sunucu kiralamanın maliyeti çok yüksektir.
- Dedicated sunucular, kullanıcılarına sunucu üzerinde tam kontrol yetkisi vermektedir. VPS kullanıcıları ise buna karşılık olarak sadece root erişimi ve güvenlik yazılımlarını yükleme gibi yetkilere sahiptir.
VPS – Bulut (Cloud) Sunucu Karşılaştırması
- Cloud Hosting olarak da bilinen bulut barındırma, VPS’den farklı olarak sitenizin tek bir sunucudan ziyade birçok sunucunun bulunduğu bir sunucu topluluğuna depolanmasıdır.
- Bu yedekli yapı sayesinde veri kayıpları da önlenmiş olur.
- Birden çok sunucunun kullanımından faydalanmak için bulut sunucular tercih edilebilir. Böylece değişen trafik ihtiyaçlarını karşılamanız, herhangi bir sorun yaratmayacaktır.
- İstikrarlı bir trafiğe sahip olmak ise bulut sunucudan ziyade VPS ile mümkün olabilir.
- Bulut sunucuların yüksek miktarda depolama ihtiyaçları vardır. Bu da uptime oranı yüksek web siteleri için gayet uygundur.
VPS Sunucu Sağlayıcısı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
VPS ne demek konulu içeriğimizde, sizlere çokça bilgi sağladık. Şimdi de bir önemli bilgi içeriği daha eklemek isteriz. Peki VPS seçimi yaparken, nelere dikkat etmeliyiz? İşte cevapları;
- Öncelikle güvenilir bir hosting firması tercih edilmelidir.
- Son teknoloji sistemine sahip olan bir VPS sunucu seçilmelidir.
- Fiyat performans açısından en iyi seçeneğe yönelmeniz, sizin faydanıza olacaktır.
- Kullanacağınız sisteme ve web sitesine uygun depolama alanı olması gerekir.
- Bellek boyutu ve işlem hız seviyesi yeterli olmalıdır.
- Seçeceğiniz hosting firmasının sahip olduğu veri merkezinin yurt içerisinde mi yoksa yurtdışında mı olduğunu araştırmalısınız.
- Yönetim panelinin ücretli ya da ücretsiz oluşu.
VPS Türleri Nelerdir?

Kullanıcıların tercih edebileceği 8 farklı VPS türü mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Windows VPS: Bu VPS türü, Windows işletim sistemi kullanılarak oluşturulmaktadır. Windows VPS’leri kullanarak, bu işletim sistemine ait uygulamaları çalıştırabilirsiniz.
- Linux VPS: Linux işletim sistemi için kullanılan bir VPS türü de mevcuttur. Bunlar da yine Linux işletim sistemine ait uygulamaları kullanmak için mevcuttur.
- Yönetilen VPS: Sağlayıcı tarafından yönetilen ve bakımı yapılan VPS, kullanıcıların kendi VPS’lerini yönetmesi ve ilgilenmesini mümkün kılar.
- Yönetilmeyen VPS: Bu VPS’ler ise sağlayıcı tarafından yönetilmemekte ve bakımı yapılmamaktadır. Kullanıcılar, bu VDS dahilindeki yönetim ve bakım işlemlerini kendileri üstlenirler.
- Bulut VPS: Bulut işletim sistemi kullanılarak oluşturulan bu VPS’ler, esnek şekilde saklanabilir ve kaynaklar da dinamik olarak dağıtılabilir.
- Tam Yetkili VPS: Tek bir fiziksel sunucu üzerinde tam kontrol sağlayan VPS, sunucunun tüm kaynaklarını ihtiyacınıza yönelik olarak kullandırma olanağı sunar.
- Kapsayıcı VPS: Bu VPS’ler sayesinde, tek bir fiziksel sunucu üzerine yalıtılmış ortamlar oluşturulur ve kapsayıcı teknolojisini kullanır. Kullanıcılar, aynı sunucu üzerinde birden fazla yalıtılış uygulama çalıştırmasına olanak tanımaktadır.
- Hibrit VPS: Kullanıcılar, Hibrit VPS ile birlikte kendi gereksinimlerine göre bir belirleme yapabilecektir.
VPS Güvenilir mi?
VPS kullanımınız konusunda daima güvende olacaksınız. Paylaşılan hosting ortamında internet siteleri ile diğer internet sitelerinin aynı kaynakları paylaştığını bilirsiniz. VPS ise sunucuyu başka sunucu kaynağına yönelik gerçekleştirilen saldırılarak korumaktadır.
VPS Sunucu Kullanılarak Neler Yapılabilir?
VPS sunucular, genel itibariyle internet sitelerini barındırır. İnternet sitesine ait dosyalar, VPS’e yüklenmektedir. Bu sayede Cpanel, veri tabanı yönetim yazılımı ve web sunucu yazılımı gibi gerekli tüm araçlar, etkinleştirilmiş olur. Yine bant genişliği ölçücü görevi de VPS’e aittir.
VPS Avantajları Nelerdir?
VPS kullanmanın avantajları şunlardır;
- Mevcut en iyi uygulamalara ve gelişmekte olan teknolojilere erişim sağlarsınız.
- Olası kesinti ve hata durumunda 7/24 destek alabileceğiniz kişileri bulabilirsiniz.
- Ortamınızı performans ve güvenlik açısından optimize eder.
- Sanallaştırma yoluyla birbirinden ayrılıp yalıtılmış bölümler arasında herhangi bir veri veya dosya alışverişi olmayacaktır.
- Kullanıcıların her birine belirli bir depolama alanı, bellek ve bant genişliği atanmaktadır.
- Orta ölçekli trafikteki web siteleri, bu sayede ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlayabilecektir.
- Tek VPS sunucu üzerinde çok sayıda web sitesi barındırılması mümkündür.
- Web siteninizin popüler olması demek, ihtiyaçlarının da artması anlamına gelir. Sunucu kaynaklarını VPS ile kolayca ölçeklendirebilirsiniz.
- Tarafınıza sunduğu root erişimi sayesinde esneklik ve bağımsızlığı mümkün kılar. Sizlere burada izin verilen özelleştirme koşulları sayesinde, sitenizi güçlendirecek yapılandırmayı da elde etmiş olursunuz.
- VPS, sizleri sadece komşu sitelerden korumakla kalmaz. Bunun yanı sıra dilediğiniz güvenlik ayarlamalarını da kendiniz için uygulamanızı ve sitenizi güvende tutmanızı da sağlar.
VPS Dezavantajları Nelerdir?

VPS kullanmanın dezavantajları şunlardır;
- Paylaşımlı hostinge göre daha pahalıdır.
- Kaynak tahsisine dayanıyor olmasından ötürü zayıf bir fiziksel sunucuda bulunması durumunda başka sitelerden de etkilenmenize sebebiyet verebilir.
- Kaynakların gerçek anlamda donanımsal olarak sanallaştırılamaması durumunda, işletim sisteminin performansı düşebilir. Bu da VPS’e yansır. Bunu önlemek için gelişmiş özellikleri bulunan bir hosting firmasını tercih etmelisiniz.
- Belili düzeyde teknik bilginiz yoksa, VPS özelliklerinden istediğiniz gibi yararlanamazsınız.
- VPS sunucular, hosting sektöründeki genel uygulamalar sebebiyle VDS’e göre performans açısından daha düşüktür.
VPS Ne İçin Kullanılır?
VPS nedir konulu içeriğimizde şimdi de bu paylaşımlı özel sunucunun genel itibariyle ne amaçla kullanıldığına bir bakalım. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz;
- VPS sunucular, sadece web sitesini barındırmakla kalmazlar. Sizlere de sayısız kullanım alanları sunarlar.
- Web site trafiğinizin artması, ziyaretçilerinize hızlı geri dönüşler sağlamanız için performanslı olmanızı da adeta zorunlu kılmaktadır. Çoğu web sitesi, VPS ile barındırma çözümlemelerini de en iyi şekilde sağlayabilir.
- Yani web site oluşturma ve uygulama geliştirme durumlarında VPS kullanmanız tavsiye edilir.
- VPS, kendi işletim sistemine sahip bir sunucu türüdür.
- Yeni uygulamaları otomatik olarak barındırır ve geliştirmek için de test eder.
- Makul sayıda eşzamanlı kullanıcıyla bir oyun sunucusu olarak kullanılır. Arkadaşlarınızla özel oyun ortamları oluşturmak için bir VPS sunucuyu aktif edebilirsiniz. Ancak bunun için hosting firmalarının onay vermesi de önemlidir. Aksi halde, VPS sunucu üzerinden paylaşımlı oyun oynayamazsınız.
- Dosya yedeği oluşturmak için de yine VPS etkili bir yöntemdir. Dosyalarınız, bulut depolamaya göre daha uygun maliyetlerle depolanabilir.
- VPS veritabanı, sizlere yalıtılmış, güvenli ve ölçeklenebilir bir ortam sunar. Veritabanı erişimi olan birçok eş zamanlı kullanıcı, VPS sayesinde sorunsuz bir şekilde kullanım sağlayabilir.
VPS nedir konulu içeriğimize ek olarak, yine sizler için hazırladığımız FTP nedir konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
VPS nedir konulu yazımızsa, sizlere bu alanda sorulan önemli soruların da yanıtlarını vermek isteriz.
VPS açılımı nedir?
VPS kavramının açılımı “Virtual Private Server” demektir.
VPS neden kullanılır?
VPS, web sitelerinin barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılır. Trafiği yüksek ve yapılandırması da özel olan siteler, birçok gereksinime ihtiyaç duyar. Bunların tümü, VPS tarafından karşılanır.