1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. CTO Nedir? Ne İşe Yarar ve Neden Önemlidir?

CTO Nedir? Ne İşe Yarar ve Neden Önemlidir?

Verimin Verimin -
306 0
CTO Nedir? Ne İşe Yarar ve Neden Önemlidir?

CTO nedir sorusu, internet dünyasının merak edilen ve araştırılan konuları arasında yer almaktadır. Açılımı Chief Technology Officer olan bu kavram, şirket ve kuruluşlar için önemli bir yönetici pozisyonunun tanımıdır. Bu pozisyondaki kişinin görevi, teknoloji standart ve çözümlerinin geliştirilmesi, uygulanması ve denetlenmesidir. Teknoloji departmanındaki en yetkili kişi olan CTO, şirketin teknoloji altyapısı ile sistemlerinin güncel ve güvenli olmasını sağlar. Aynı zamanda şirket veya kuruluşun amaç ve hedeflerinin doğru şekilde sürdürülmesi de yine bu departmanın sorumluluğundadır.

Bu pozisyonda görev yapan kişi, aynı zamanda verimliliği artırmak, üretkenliğe destek vermek, inovasyonu geliştirmek ve benzeri konularda katkı sağlaması amacıyla, yeni teknolojiler belirlemekle birlikte, teknoloji satıcıları ve iş ortaklarıyla ilişki yürütme konusunda da sorumlu tutulur. Peki tam anlamıyla CTO nedir? Neden önemlidir ve iş dünyasındaki rolü nedir? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı…

CTO Nedir?

CTO Nedir? Ne İşe Yarar ve Neden Önemlidir?
CTO Nedir? Ne İşe Yarar ve Neden Önemlidir?

Bir organizasyonun en kıdemli yöneticisi olarak bilinen CTO, şirketler için çok önmelidir. Bu pozisyondaki kişi, CEO’ya doğrudan rapor verme yetkisine sahiptir. İç süreci yönetmesiyle birlikte, ürün geliştirme açısından da birtakım stratejik yöntemleri uygular. CTO’lar aynı zamanda finans müdürü ve operasyon müdürü ile de kontak halindedir. 

Teknolojik ürün ve hizmetlerin geliştirildiği çalışmalarda, bu kişiler çok önemli bir rol sahibidir. Bazı işletmeler ise CTO’ların görevlerini yalnızca teknoloji kullanım alanıyla sınırlı tutar. Baş teknoloji müdürü, teknoloji tabanlı girişimlerin ilk ve öncelikli rolleri arasındadır. Bu iş pozisyonu, bazı durumlarda ise baş teknik müdür olarak da tanımlanmaktadır. 

CTO Ne İş Yapar?

CTO nedir konumuz dahilinde şimdi de bu kişilerin tam olarak ne iş yaptıklarına bakalım. Bu konuda maddeli anlatım yapacağız. CTO’ların iş dağılımları şu şekildedir;

  • Kuruluşun yazılım, donanım, veri ve ağlarının yönetimini üstlenirler
  • Müşteriler için teknolojik geliştirme ve denetleme gibi görevleri sürdürürler
  • Teknoloji personellerini denetlerler
  • Teknoloji alanında işe alım ve eğitim ile ilgili operasyonları yürütürler
  • Şirketlerin teknoloji konusundaki bütçelerini düzenlerler
  • Dış ortamlarla ilişkiler kurarak şirketin diğer kurumlarla olan ilişkilerini güçlendirirler
  • Uzun vadede ise yeni sistem ve teknolojiler araştırarak çalıştıkları şirkete katkı sağlarlar
  • Stratejik iş kararlarına rehberlik ederler
  • Diğer kıdemli teknoloji sorumluları ile baş bilgi sorumlusu olarak çalışma sağlar

CTO Türleri Nelerdir?

CTO Türleri Nelerdir?
CTO Nedir – CTO Türleri Nelerdir?

Sorumluluk ve rolleri şirketlere bağlı olarak değişiklik gösteren CTO’lar, genellikle dört farklı tür dahilinde değerlendirilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Stratejik Planlamacı: Şirketlerin teknik stratejilerini belirleyen CTO, şirketin teknolojiyi ne şekilde kullanacağını planlar. Bunu sağlarken de şirketin başarısını artırmak adına yeni stratejileri de uygulamaya yönelir. 
  2. Altyapı Denetçisi: Bu alan ise şirketin veri yönetimi, güvenliğini, bakım ve diğer ağ altyapısı ile olan desteklenmesini kapsar. Şirketin teknik stratejisini de uygulamanın yanı sıra, teknolojik yol haritasını yönetmektedir. 
  3. Düşünür: Kurumsal stratejiyi geliştirip teknolojik altyapıyı güçlendiren CTO’lar, hedef pazarları da sıklıkla analiz etmektedir. Buna bağlı olarak da yeni iş modelleri oluşturur ve CEO gibi önemli yöneticilerle her daim iletişimde olur. 
  4. Tüketici İrtibatı: Bu rol ise müşteri ilişkileri ve hazar hedefleri ile ilgilenir. BT projelerini pazara sunar ve müşteriler arasında bir köprü görevi görür.

CTO Nasıl Olunur?

CTO olmak için eğitim almak gerekli midir yönündeki sorular da sıklıkla sorulmaktadır. Eğer siz de CTO olmak istiyorsanız, temel bir uzmanlığa sahip olmanız gerekir. Bunun yanı sıra liderlik becerileriniz ve iş zekanız da bu iş için yeterli olmalıdır. CTO olmak için örgün eğitim öğretim almak gerekmektedir. Tabii bunların tek başına yeterli olmayacağını da bilmenizi isteriz. 

CTO’lar, şirketlerin teknoloji yönlü stratejilerine güç verir, teknik destek sağlar ve sürecin tamamen şirketin hedefleri doğrultusunda ilerlemesini sağlar. Derin bir teknoloji anlayışını mümkün kılan bu durum, profesyonel kişilerden oluşan ekipleri yönetme ve motive etme becerilerini de adeta zorunlu kılmaktadır. 

CTO Nasıl Olunur?
CTO Nedir – CTO Nasıl Olunur?

CTO için gerekli olan güçlü teknik bilgiler, bilgisayar bilimi, mühendislik veya da ilgili alanlarda alınacak örgün eğitim ile mümkün olabilir. Tüm bunların yanı sıra, teknik alanda alacağınız MBA veya yüksek lisans dereceleri de yine iş zekası ile liderlik becerileri kazanma konusunda size fayda sağlayabilir. 

CTO olmak isteyen kişilerin, alacakları eğitimden ziyade gerçek hayat deneyimlerinin de son derece iyi standartlarda olması gerekmektedir. Bu alanda başarılı olan kişiler, teknik rollerde görev almış ve güçlü liderlik becerilerini de buralarda geliştirmiştir. Yılların getirdiği deneyim ve beceri, kişileri CTO olma yolunda ilerletmektedir. 

Kısacası, iyi bir örgün eğitim ile CTO olma yolunda önemli mesafeler katedebilirsiniz. Ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını da bilmeli, kendinizi teknik uzmanlık, liderlik becerileri ve iş zekası anlamına da geliştirmelisiniz. İşte tüm bunlar sayesinde, siz de alanında başarılı bir CTO olabilirsiniz. 

CTO Becerileri Nelerdir?

CTO Becerileri Nelerdir?
CTO Nedir – CTO Becerileri Nelerdir?

CTO becerileri şu şekilde sıralanabilir;

  • İyi bir CTO, teknik uzmanlığa sahip olmalıdır. Şirketin ürün, hizmet ve altyapısı konusunda yeterli bilgisinin de olması gerekir. Teknolojiyi her daim takip etmeli ve öğrendiği yenilikleri de şirketin yararına uygulamalıdır. 
  • CTO demek, etkili bir liderlik anlamına da gelir. Kişiler, görevleri esnasında teknik ekipleri en iyi şekilde yönetmeli ve onlara ilham olmalıdır. İşe alma, geliştirme, bütçe yönetimi, teknik inovasyon ve benzeri konularda şirkete destek sağlamalıdır. 
  • Her şeyden önemlidir, stratejik ve uzun vadeli bir vizyona sahip olmalıdır. Şirket faaliyetlerinin büyümesine yönelik tüm fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeli ve hedefleri kısa sürede gerçekleştirmelidir. 
  • En karmaşık etnik anlamları bile basit şekilde açıklayabilmelidir. Ekipler ve ortaklar ile güçlü iletişimde olmalıdır. 
  • Görevini en iyi şekilde gerçekleştirmek için neyi ne şekilde uygulayacaklarını iyi bilmelidir. Teknolojik gelişmeleri şirkete en iyi şekilde entegre etmelidir. 
  • İnovasyon kültürünü iyi bilmelidir. Bu alanda yeni fikirler geliştirmeli ve bunları hızlı şekilde pazara sunabilmelidir. 
  • Şirketin diğer departmanlarıyla her daim iletişim halinde olmalıdır. Görevler arası ekipler oluşturup, o görevlerin şirket açısından daha iyi şekilde yürütülmesini sağlamalıdır.

CTO Maaşı

CTO nedir diye araştırma yapan kişiler, bu mesleğin maaşını da merak etmektedir. Chief Technology Officer (CTO) maaşı, birçok farklı kritere göre değişiklik göstermektedir. Bu kriterler arasında şirket büyüklüğü, mevcut sektör, konum ve kişinin deneyimi gibi unsurlar vardır. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde görev yapan bir CTO’nun ortalama yıllık maaşı, 173 bin dolar seviyelerindedir. Tabii bu, az önce belirttiğimiz faktörlere de bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yani CTO’ların ortalama yıllık kazançları 116 bin dolar ile 264 bin dolar arasındadır diyebiliriz. 

CTO nedir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Ubuntu nedir” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir