Ubuntu nedir sorusu, işletim sistemi konusunda araştırma yapan kişilerce merak edilmektedir. Donanım ve yazılım arasında süren işlemler dahilinde bir köprü görevi gören Ubuntu işletim sistemi, bilgi aktarımı sağlamaktadır. Yani çekirdek, uygulama ve donanım gibi işletim sistemi temel elemanlarının bilgi aktarımları Ubuntu tarafından gerçekleştirilir. Bir Linux işletim sistemi olan Ubuntu, açık kaynak ve Debian tabanına sahiptir. Masaüstü versiyonu ise Ubuntu Gnome versiyonu kapsamında kullanılır. Kullanıcılara kolaylık sağlayan sade arayüzü sayesinde, siz de ubuntudan istediğiniz verimi alacaksınız. Peki tam anlamıyla Ubuntu nedir? Ubuntu işletim sisteminin faydaları nelerdir? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı…
Ubuntu Nedir?

Ubuntu nedir konumuza, ilk olarak bu işletim sisteminin tanımını yapalım. Linux tabanlı ücretsiz bir işletim sistemi olan Ubuntu, dünya üzerinde birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Görevi ise donanımları programlamak ve işletim sistemi ile kullanıcı arasındaki bağlantıyı sağlamaktır. Eğer kullanıcılar bilgisayar teknik dilini bilmiyorsa, Ubuntu sayesinde işlem yapabilmektedir. Bulut işletim sistemi de zaten bir sanal makine ve sunucu topluluğunu yönetmesiyle birlikte, Ubuntu’nun dağıtımları arasında yer alır.
Ubuntu, Google’nin Android cihazları geliştirmek adına kullandığı çok faydalı bir işletim sistemidir. Buna ek olarak, Ubuntu’nun Steam oyun platformu tarafından desteklendiğini de söyleyebiliriz. Bu işletim sistemi, kuvvetli bir Linux dağıtımıdır ve bilgisayar ve benzeri tüm cihazlarda çalışır. Kendini güncellemesi ise her 6 ayda bir gerçekleşir. Ayrıca her iki senede bir de destek sürümü gelmektedir. Ubuntu’yu indirmek ve kullanmak için lisans bedeli ödemenize gerek yoktur.
Ubuntu İşletim Sistemi Özellikleri
Ubuntu bir açık kaynak işletim sistemidir demiştik. İlk sürümü 2004 yılında hayata geçirilen Ubuntu, genel itibariyle şu özelliklere sahiptir;
- Linux işletim sistemi olan Ubuntu, ücretsiz olarak indirilebilir.
- Server, masaüstü ve bulut işletim sistemleri için yeni versiyonlara sahiptir.
- Ubuntu işletim sistemi yazılımları, “.snap ve .dep” uzantılı dosyalara sahiptir.
- İstediğiniz sayıdaki bilgisayara ve cihaza dilediğiniz kadar indirebilir ve hiçbir ücret ödemezsiniz.
- Türkçe dil desteğine sahip bir uygulama deneyimi elde edersiniz.
- Ayrıca Türkçe dil paketini kurulum esnasında indirme şansına da sahipsiniz.
Ubuntu İçin Sistem Gereksinimleri Kaç Olmalıdır?
Ubuntu için gerekli olan minimum sistem gereksinimleri şu şekildedir;
- Çift çekirdekli 2GHZ İşlemci
- Bellek 4GB Ram
- Disk alanı 25 GB
- VGA Destekli 1024×768 Piksel
Eğer bilgisayarınız bu sistem gereksinimlerini karşılamıyorsa, bilgisayarınızın Ubuntu versiyonları arasında Xubuntu veya da Libuntu’yu kullanabilirsiniz. Hem Windows ve hem de Ubuntu işletim sistemini sabit disk alanına bağlı olarak aynı bilgisayar dahilinde kullanabilirsiniz.
Ubuntu Nasıl Kurulur?

Ubuntu kurulum aşamaları şu şekildedir;
- Öncelikli olarak Ubuntu kurulum dosyasını indirmeniz gerekmektedir.
- İndirme sayfasındaki iki farklı sürümden LTS, 5 yıllık bir sürümü ifade eder. Diğeri ise 9 aylık bir pakettir ve bu sürenin sonrasında tekrardan sürüm yükseltmeniz gerekecektir.
- Download işaretine tıklamanızla birlikte, indirme işlemi de başlatılmış olacaktır. Karşınıza çıkacak ISO uzantılı dosya, rar veya da zip dosyası gibi görünebilir. Bunu özellikle de winrar programlarını kullanarak açmamaya özen göstermelisiniz.
- Download ettiğiniz işletim sistemini DVD veya da USB belleğe indirebilirsiniz. Windows yüklü bir bilgisayarda DVD’ye yazdırma işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, İnfrarecorder türünde bir program kullanmanızı önermekteyiz. Programı indir işleminden sonra, DVD’yi bilgisayarınıza taktığınızda çıkan ara yüzde yazdır formatını seçin. Sonrasında da Ubuntu.iso dosyasının yerini göstererek yazdırma işlemini başlatın. Bu esnada yazma hızını düşük ayarlamayı unutmayın.
Ubuntu Yeni Versiyonu Nasıl Kurulur?
Ubuntu işletim sisteminin yeni versiyonunu kurmak için şu adımları izlemeniz gerekmektedir;
- Öncelikle DVD’yi bilgisayarınıza takın ve sonra da Ubuntu.iso dosyasında sağa tıklayarak diske yaz komutunu verin. Bunu yaptıktan sonra yazdırma hızını en az düzeye getirin.
- İkinci seçenek olarak da K3b isimli veya da Brasero CD/DVD yazdırma aracını yükleyin. Kalıp yazdır seçeneğini kullanarak yazdırma işleminizi başlatabilirsiniz.
- Eğer windows ortamında Ubuntu.iso dosyasını belleğe yazdırmak isterseniz, öncelikle tamamen ücretsiz olan Rufus ya da balenaErcher adlı yazılımları indirmeniz gerekmektedir. İndirme işleminin ardından USB belleğini bilgisayarınıza takın. Ubuntu.iso dosyasını başlatın ve sonrasında da kendiliğinden yüklenmesini bekleyin.
- Ardından, Ubuntu Linux ortamında USB belleğine yüklenmesi için Startup Disk Creatör isimli programı yükleyin. USB belleği bilgisayarınıza takın.
- Az önce yüklediğiniz Startup Disk Creatör isimli programı çakıştırdıktan sonra, indirmiş olduğunuz Ubuntu.iso dosyasını gösterin ve Startup Disk Creatör yazan yeri göstererek işlem tamamlanana kadar bekleyin.
- Kurulum öncesinde, Ubuntu dosyasını DVD veya da USB belleğinden başlatmanız gerektiğini de unutmayın. Bunu sağlamak için USB bellek veya da DVD’ye açılış önceliği verilmesi gerekir.
- Kurulum işleminin sonrasında ise Ubuntu yeni sürüm ise güncellemeler de yüklenmelidir.
Neden Ubuntu Kullanmalıyız?

Ubuntu nedir konumuz kapsamında, şimdi de bu ücretsiz işletim sisteminin faydalarından bahsedelim.
- Ubuntu, Linux işletim sistemi tabanlı ve açık kaynak kodlu olduğu için virüslere karşı da oldukça güvenilir bir yapıdadır.
- İçerisindeki programlar da tamamen ücretsizdir. Açık kaynak kodlu olduğu için çok sayıda geliştiricisi bulunur. Sistem, genel olarak hızlı çalışır.
- Çalışma performansı ve görselliği ayarlamak için çok sayıda seçeneğe sahip olursunuz.
Ubuntu’nun en önemli faydası, elbette ki ücret ödemeden kullanma imkanınızın bulunmasıdır. Özelleştirme seçenekleri fazla olduğu için cihazınızı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Taşınabilir sürücüye de yüklenmesiyle birlikte, farklı yazılımlar ile farklı masaüstü seçenekleri kullanılabilir. Yazılımlar arasında da kolaylıkla geçiş sağlamanız mümkündür. Ubuntu yazılımları, tamamen ücretsizdir. Sadece komutlarla çalışan bir sistem olmaktan daha fazlası, komut bilmeyen kullanıcıların bile pratik şekilde kullanım sağlayabileceği bir ortamdır. Ubuntu sayesinde ücretsiz uygulamaları indirmeniz de çok kolaydır. Windows ile kullanılan programların birçoğunu, Linux işletim sisteminde de sorunsuz bir şekilde kullanmanız mümkündür.
Ubuntu Kullanarak Neler Yapılabilir?
- Kullanıcılar, Ubuntu ile istedikleri değişim ve özelleştirmeleri gerçekleştirebilir.
- Birden fazla arayüze sahip olursunuz.
- Düşük donanıma sahip bilgisayarlarda bile çeşitli versiyonları tercih etmek mümkündür.
- Eski donanımlar için iyi bir performans seçeneği mevcuttur.
- Programlama işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
- Yeni uygulamalar geliştirmek de çok kolaydır.
- Herhangi bir sorun yaşadığınızda, çok sayıdaki Ubuntu topluluğuna katılım sağlayıp kendilerinden yardım alabilirsiniz.
Ubuntu nedir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “İşlemci nedir” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.